Четвъртък, Октомври 01, 2020

протестДнес протеста на КНСБ за по-високи доходи, на който участваха над 8000 души, беше поведен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съвместно с Федерация "Здравеопазване" към КНСБ. Работещите в здравеопазването и медицинските сестри бяха най-многобройната група протестиращи - общо 900 души от всички области, без изключение.
"За първи път през последните 20 г. виждам толкова масово участие от страна на служителите в здравния сектор", сподели пред clinica.bg заместник-председателят на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ д-р Пламен Радославов. Според него най-много хора са дошли от София, Пловдив, Кърджали, Перник, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Шумен и Стара Загора.

протестОт синдикалната организация настояват във всички сектори заплатите да се вдигнат с поне 100 лв., обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, като за целта ще са необходими 20% от декларираните 20 млрд. лв. държавна печалба.


"Близо 14 000 души в здравеопазването няма да получат увеличение на възнагражденията. Това са служителите в психиатричните клиники, хематологиите, РЗИ-тата, домовете за медико-социални грижи. Хората няма да приемат по никакъв начин оразвянето на права", категоричен е Димитров.

Проблемите обаче не са само финансови.
„Всеки иска уважение. Искаме да не сме бити, да не сме обиждани", каза Мария Димитрова от УС на БАПЗГ и акушерка в МБАЛ Добрич.
"Навсякъде има липса на кадри. Все повече застаряват служителите в сектора, като масово средната възраст в страната е около 53 години. Половината от колегите ми работят на две или три места. Не знам как правителството ще промени модела на финансиране на болниците, но така повече не може", добавя колежката ѝ Татяна Мендерова.

протестПротестиращите очакват държавата да отдели повече средства за спешната помощ, да увеличи бюджетите на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, както и цените на най-масовите клинични пътеки в болничната помощ, които не са променяни от над 10 години. Другите искания са да се вдигнат работните заплати в сектора, да не се премахва клас прослужено време и добавките към заплатата за нощен труд и за научните звания "доктор" и "доктор на науките". От КНСБ настояват и за минимум 700 лв. за висшистите.
Основните искания на медицинските сестри са стартово възнаграждение от 3 минимални работни заплати, диференцирано заплащане, съобразно придобитата квалификация и приемане на ясни стандарти за труда им.

Искания за по-високи доходи и по-добри условия на труд пред Министерски съвет изказаха още миньори, служители в държавната администрация и "Български пощи", учители, огнеборци, земеделци, работещи в секторите транспорт и култура и др., които обявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, са готови да организират ефективни стачни действия.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up