Събота, Юли 04, 2020

сестриМедицински сестри излязоха на протест с трикольорни ленти пред сградата на многопрофилната болница за активно лечение в Добрич с искане за по-високи възнаграждения, съобщават от БТА. Повечето сестри, които са с магистърска степен и получават 500 лева основна заплата, работят на две-три места, за да осигурят доходи за семействата си, заяви на протеста Татяна Мендарова, която оглавява болничната организация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според нея медицинските сестри настояват също да бъдат национално представени в колективното трудово договаряне.

"Медицинските сестри искат достойно възнаграждение - начална заплата, която да се равнява на три минимални", каза Диана Станкова, главна сестра на хирургичното отделение. Тя добави, че заради недостига на кадри отделението разполага с 13 сестри при 24 легла за болни.
"С увеличението на минималната работна заплата санитарките вече вземат колкото медицинските сестри", заяви бившият управител на болницата д-р Красимир Николов, който заедно с други лекари подкрепи протеста. Той коментира, че без сестрите работата на лекарите е обречена на неуспех, а заради текучеството медицински сестри постоянно се "командироват" от едно отделение в друго.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up