Събота, Юни 06, 2020

123НЗОК и тази година ще покрие на здравноосигурените лица над 18 години 1 преглед и 3 манипулации, които могат да бъдат лечение на кариес или изваждане на постоянен зъб. Необходимите 20 млн. лв. за покриване на разходите за поставяне на зъбни протези на хората в пенсионна възраст у нас не са предвидени в бюджета на здравната каса за тази година. Въпреки че седмица по-рано Министерството на здравеопазването официално обяви, че създава работна група, която да се погрижи за включването на протезите към дейностите.
Защо денталната медицина не е приоритет за управляващите, пред Телевизия BiT коментира зъболекаря д-р Николай Шарков.

„Винаги сме в периферията, а всички страдаме от зъби. Един от малкото реформирани сектори в здравеопазването е денталната медицина. Първо – нито един пациент не е закрепостен към 1 зъболекар за период от 6 месеца. Второ – парите вървят с пациент, трето – плаща се за услуга, а не на глава. Там има конкуренция, което гарантира качество“, заяви стоматологът.
Д-р Шарков обясни, че за 2017 година са отпуснати 154 млн лева за дентална медицина, когато се разделят на 7 милиона души население, се пада по 20 лв. на човек. Докторът посочи, че у нас над 240 000 души над 65 години са обеззъбени с долна челюст, горна челюст или напълно.
Разговорът със стоматолога вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up