Неделя, Юли 12, 2020

Системата на здравеопазване реагира добре на трагедията в Хитрино. Спешна помощ бе навреме на място, изпратени са екипи от съседни Doktorобласти, на болните е оказана помощ и са транспортирани до най-близките болници. 26 души са приети в МБАЛ-Шумен, 5 са настанени във Военноморска болница във Варна, други трима са откарани в болница „Св. Марина” във Варна.

Центровете по хемотрансфузиология осигуриха достатъчно кръв за пострадалите, акции по събиране на кръв организираха и някои столични болници.
Всички лечебни заведения реагираха адекватно. На пострадалите е оказана своевременна медицинска помощ. Лекарите и другия медицински персонал бяха на висотата на своя дълг и етика на професията.
Много пъти лекарите  са били упреквани, че са комерсиализирали медицината, но в Хитрино се видя, че не е така. Много вероятно е даже, част от дейността им изобщо да не бъде платена от НЗОК. Не защото хората в НЗОК са лоши, а защото правилата, по коиот работят са такива. Така например за болниците, тази дейност се явява „надлимитна” и по пътеки и по процедури. Касата вече отказа да плаща такава „надлимитна” дейност дори при спешни случаи, а всички свободни пари бяха насочени за плащане на лекарства за домашно лечение. Ако някой от пострадалите е неосигурен, касата няма да плати и неговото лечение. Няма да го плати и Правителството, въпреки всички уверения, че ще се погрижат за хората. Ако това наистина стане така, то медиците не само ще са изпълнили дълга си, но и ще платят част от разходите за лечение на пострадалите. Ще са заместили властта в основната ѝ функция. Няма да е за първи път, но ако не друго поне следва да им бъде признато.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up