Сряда, Юли 08, 2020

Алиса попитала чеширския котарак по кой път да тръгне, за да се махне от това място.  „Къде искаш да отидеш?”, рекъл котаракът, а Алиса отговорила „Няма значение просто искам да се махна от тук”. „Тогава е все едно по кой път ще тръгнеш”.
Нашата спешна медицинска помощ се намира в подобна ситуация. Искаме да се промени, но не знаем нито как, нито накъде. За това неизбежно стигаме там, откъдето сме тръгнали.

Пореден смъртен случай, този път на плажа, закъсняла линейка, поредни обвинения и оправдания. „Спешни” мерки, проверки и така ..... до следващия случай.
Спешната помощ не може да бъде реформирана сама за себе си и извън контекста на цялата здравна система. Спешната помощ не може да бъде реформирана успешно, без да се решат три важни въпроса:
1. За взаимодействието и въобще отношенията със спешните приемни отделения на болниците. Много малко неща могат да бъдат направени в една линейка. Най-важната работа на екипа е да закара възможно най-бързо болния до болница, където може да се окаже пълноценна помощ. За това спешната помощ не може да бъде ефективна, ако не е тясно обвързана със спешните приемни отделения – функционално, организационно, методически.
2. За взаимодействието с първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ. Не винаги е лесно, а в много случаи е невъзможно в телефонен разговор да се разграничи спешния от неотложния пациент. Ето защо, спешната и неотложната медицинска помощ трябва да са свързани технологино, организационно и функционално, а не да прехвърлят един на друг пациентите си.
3. За това по правило или по изключение трябва да има лекари в линейките. Да сложиш човек, който 10 години е учил и специализирал медицина в линейка да пренася с носилка болните от едно място на друго е чиста разсипия. Мястото на лекаря по правило е в спешното приемно отделение, не в линейката.
Има разбира се и други важни теми, извън тези три.
Например каква е връзката и взаимодействието на спешна помощ с пожарна и полиция и трябва ли да вървят заедно или не, да са в една структура или не.
Друга такава тема е може ли частна спешна помощ да има правата на държавната? Допустима и възможна ли е конкуренция на спешни помощи?
Трета съществена тема е трябва ли болния, който неправомерно извиква спешна помощ да бъде глобен за това или най-малкото да плати разходите за неправомерното повикване, кой ще го установи и пр.
Тези теми и въпроси не се обсъждат, а противоречията остават нерешени. Страдат, както работещите в спешната помощ, така и нуждаещите се от тях.
Докато това е така, ще мигаме на парцали и ще се оправдаваме, че нямало пари, че лекарят бил млад, а линейката стара, че съдът ни спрял наредбата, а пък от Европа ни пуснали друга и така до безкрай.
„Само да стигна някъде - добавила Алиса.
- О, сигурно ще стигнеш - рече чеширският котарак - но трябва да вървиш доста дълго.
Д-р С. Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up