Сряда, Юли 08, 2020

Влязлата в сила наредба от първи април за утвърждаване на интердисциплинарен медицински стандарт за комплексно медицинско moskov-1обслужване на болни с онкологични заболявания, предизвика опашки от стотици онкоболни в Пловдив. Свързаната с наредбата Амбулаторна процедура № 5, определя, че онкокомитети може да има само в болници, където има отделение по клинична онкология, клинична радиология или нуклеарна медицина.
Въведено е изискването всички членове на комитета да са на основен трудов договор към лечебното заведение.

Вследствие на тази процедура болници като Пирогов, Александровска, Лозенец, Софиямед, Белодробната Св София, окръжната Св Анна и др, в които се оперират много пациенти с онкологични заболявания, ще останат без онкокомитети. Така в София от над 20 онкокомитета остават едва 5 или 6.
Намалението на броя на комисиите няколко пъти, означава, че натоварването на оставащите ще се увеличи. Пациентите се изправят пред друг проблем – как да стигнат до комисиите. До сега те можеха да получат решението на онкомитета, още докато трае болничното лечение и веднага след изписването от хирургията да започнат химиотерапия или лъчелечение. Сега едва след изписването им, трябва да се запишат за преглед и да чакат на опашка пред някой от онкокомитетите, а началото на лечението може да се отложи за седмица или дори повече.
Самото лечение може да започне, след като болницата, в която има онкокомитет е отчела пред НЗОК Апр. № 5. Това по правило става след като е изтекъл месеца, в който е извършена дейността, което допълнително ще забави започването на лечение на онкоболните.
Новите правила фактически принуждава болните към определени болници, които разполагат едновременно с отделения по медицинска онкология, лъчетерапия, нуклеарна медицина и палиативни грижи, т.е. имат в разрешителното си за дейност всички тези отделения, без изключение.
Химиотерапията и лъчелечението рядко се съчетават. В масовия случай се провеждат след различно дълга пауза между двата вида терапия. От друга страна пациентите, които се нуждаят от лъчетерапия, комбинирана с нуклеарна са около 5 %.
Тази наредба не създава никаква друга предпоставка за нов начин на работа, освен че административно насочва потока пациенти към определени лечебни заведения. Това ще доведе до закриване на най-предпочитаните, а пациентите ще бъдат принудени да се лекуват в тези, които не са предпочитани от тях.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up