Неделя, Юни 07, 2020
Необходими са незабавни промени в диагностиката на ревматологични заболявания


Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България е изпратила писмо с предложение до НЗОК, в което настояват за промяна на критериите за диагностика и лечение на анкилозиращия спондилит или болест на Бехтерев. Критериите, които Здравната каса прилага в момента, датират 1984г., което на практика лишава болните от възможността да се възползват навлезлите през последните 35 години нови методи за изследване и диагностика. – казват от организацията и допълват, че пациентите у нас биват диагностицирани 7 или 8 години след началото на заболяването, което значително намалява шансовете за неговото овладяване.


„Необходими са незабавни промени на критериите, в това число за издаване на протоколи за лечение на умерен до тежък серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен нартрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит с антиревматични лекарствени продукти на болни над 18 г така, че да бъде гарантирана възможност за лечение на пациентите с аксиален спондилоартрит/ анкилозиращ спондилит в ранна фаза, когато промените са видими и доказуеми чрез магнитно-резонасно изследване (ЯМР)“ – се казва в изпратеното до НЗОК предложение.
От ОПРЗБ обръщат внимание, че в световен мащаб специалистите по ревматология и обединяващите ги организации все повече се стремят към ранно поставяне на диагноза, с цел предотвратяване на инвалидизиращите последици, до които анкилозиращия спондилит може да доведе.
В научната литература и при класифицирането и диагностицирането на заболяването се използва вече терминът аксиален спондилоартрит, който обединява две фази на заболяването, а именно нерентгенографската фаза, когато промени на сакроилиачните стави са видими при изследване чрез магнитно резонансна томография и рентгенографската фаза, когато промените са видими на рентгенова снимка. По данни на Международната асоциация за оценка на спондилоартрита чрез магнитно резонансна томография заболяването може да бъде диагностицирано до 24 месеца от започването му, а чрез рентгенографско изследване – едва 7-8 години след началото му.
От анкилозиращ спондилит страдат млади мъже и жени на възраст между 18 – 35 годишна възраст, а според неофициални данни в България това са около 20 хиляди души.
Ранното поставяне на диагноза и ранното започване на лечение е съществено важно, както за пациентите и техните близки, така и за обществото, тъй като те ще останат работоспособни и няма да се налага да използват парични средства за обезщетения за временна или трайна неработоспособност, нито ще се налага да бъдат хоспитализирани, за овладяване на кризите и съпътстващите заболявания, с каквито се характеризира заболяването, ако не бъде лекувано адекватно и навреме.
ова ще предотврати инвалидизацията на десетки хиляди болни, за запази тяхната работоспособност и качество на живот. Такъв подход освен това е и икономически най-изгоден за НЗОК и обществото. – казват от организацията.

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up