Сряда, Септември 30, 2020

От злокачествените и доброкачествените тумори на яйчниците и шийката на матката и стрес инконтиненция (неволно изпускане на урина) до рак на панкреаса, на пикочния мехур, малки тумори на бъбрека, вродени аномалии и всякакви други гинекологични и урологични операции ще могат да се лекуват чрез робота от последно поколение Da Vinci, който заработи преди седмица в най-голямата АГ болница у нас „Майчин дом“. С него могат да се оперират и деца.

Такъв тип процедури се извършват и сега у нас, но разликата е, че този робот дава по-добра видимост на опериращите лекари чрез напълно подновена 3D камера, която увеличава образа 10 пъти.

Тя е много тънка и за разлика от предишните модели може да се вкарва през всяка една от дупките, които се правят в корема и през които на практика се извършва цялата операция.

„Това дава по-добра визия на хирурга, който на практика вижда също 3D, все едно е в корема на пациента“, обявнява проф. Иван Костов, шеф на „Майчин дом“.
При мъже с рак на простата това също има много важно значение особено за по-младите, които водят полов живот, защото голямото увеличение на образа и точната работа допринасят да се запазят нервите, отговорни за еректилната функция.

От друга страна в камерата е вградена ICG технология, чрез която се откриват метастатични лимфни възли и така при операция могат да се отстранят само те.
Целият този процес спестява на пациентите големи разрези, намалява риска от усложнения, както и времето за възстановяване. Не на последно място, предимство при операциите с робота в „Майчин дом“ са изключително точните му движения.

„Дори лекарят да направи минимално трептящо движение, роботът го филтрира и на практика го извършва абсолютно прецизно и точно“, разказва доц. Маринчо Георгиев, началник на отделението по урология в УМБАЛ „Александровска“.

Роботът ще се използва както от гинеколозите на „Майчин дом“, така и от урологията и коремните хирурзи на Александровска.

В урологията Da Vinci има широко приложение при всички заболявания, при които се прилага оперативен метод, но най-широко е то в операциите при рак на простатата – най-често срещания рак при мъжете. Причината е, че тези пациенти, както и при всички други операции с робота се възстановяват много бързо.

„В САЩ, тъй като са по-напред в приложението на тази дейност, пациентите се изписват от болницата в рамките на ден-два след операцията, което при стандартната операция не може да се постигне. Съкратеният болничен престой и възстановителния период пък водят до съкращаване и на разходите на системата. При стандартната операция един болен се възстановяван10-15 дни на болничното легло, а след това още 3 месеца у дома. Всичко това трупа разходи както за лечението му, така и за болнични, тъй като той дълго не може да се върне на работа. Освен това е доказано, че при опеация с робот е по-малка бройката на усложненията. Което респективно се свежда пак до по-малко разходи. В крайна сметка скъпото излиза по-евтино“, обяснява доц. Георгиев. В момента няма клинична пътека, която да покрива роботизираната хирургия при рак на простата и пациентите заплащат между 5000 и 6000 лв. за нея.

„В България има роботизирана програма, която работи от 2007-2008 г. за рак на маточната шийка, а в същото време модерното лечение на най-често срещания рак при мъжа е финансово ограничено. От 2010 г. като председател на Дружеството по урология се боря за въвеждане на клинична пътека, но до момента нямаме“, допълни урологът.
У нас най-младият пациент, опериран от рак на простатата с робот Da Vinci, e на 45 г., но повечето са под 60-годишна възраст.

В гинекологията роботизираната хирургия е приложима при голяма част от заболяванията с изключение на напреднал рак на шийката на матката и на яйчниците. Случаите на доброкачествени миоми, кисти, начален рак на лигавицата на матката и на маточната шийка, ендометриоза и други могат да се оперират с Da Vinci.

„Голямо предимство на новия робот е, че притежава специална конзола, чрез която ще може да се извършват операции от огромно разстояние. Лекарите ще могат да оперират пациент, дори ако се намират в друга страна или даже континент. Това ще се случи чрез развитието на 5G мрежата“, обясни още проф. Иван Костов.

Източник: 24часа

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up