Петък, Август 23, 2019

1008 е последната цифра регистрирана на заболелите от морбили в страната. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ пред clinicaBG.

Най-притеснителна е ситуацията в Кюстендилско, където случаите продължават да растат, следва Благоевград и София-област, където след затишие вече има втора вълна на епидемичен взрив.

Увеличението на случаите в Софийско започват от 23-рата седмица на годината до сегашната 26. Регистрираните болни са 318, като заразата върлува основно в Самоков и Ихтиман.

Тенденция за намаляване бе констатирана и в Благоевград, но от 21-вата седмица, тя се обърна и случаите там вече са 183.

В София-град регистрираните болни са 313, но въпреки това се забелязва тенденция за намаляване.

Будят притеснение болните в Кюстендилско. Те вече са 133, като прогнозата е да се увеличават.

Заразата върлува основно в Бобовдол и Дупница.

Опасност крие и факта, че микробиологичните лаборатории в болниците в Дупница и РЗИ-Кюстендил не са сертифицирани за диагностика на морбили. Това означава, че не са подготвени да правят изследванията на кръвта на медицинския персонал, за да се разбере кой няма имунитет и трябва да бъде имунизиран. Това са най-важните мерки, защото, когато се зарази лекар или сестра, докато се появи заболяването, те заразяват много хора, както стана в болница "Св. Анна" в София.

Благодарение на адекватните мерки, които са взети от РЗИ-Бургас, огнището е ликвидирано и случаите оствата само 9. Същото важи и за Перник, където са регистрирани 11 заболели и разпространението е прекратено. И в двете области са направили необходимите изследвания на лекари медицински специалисти за имунитет към морбили. Вследствие на това са били проведени и имунизации на медиците, които не са имали нужната защита. Случаите в Монтана са 11, в Ловеч - 3, в Русе - 1.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up