Събота, Август 24, 2019

Българският лекарски съюз ще настоява за отпадане на ограниченията за прием по отделения в болниците. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Направихме собствен анализ и взехме мнението на много лечебни заведения и малки, и големи, и университетски, и областни болници. Всички са единодушни, че опита за въвеждане на ред чрез ограничаване на броя на леглата по отделения всъщност създава по-голям хаос. Не твърдя, че бихме могли да го постигнем веднага, но ще настояваме тази мярка като недостатъчно ефективна и всъщност много натоварваща изпълнителите на болнична помощ да бъде премахната. Ако не сега, то в следващия НРД“, каза д-р Маджаров.

По думите му излишното администриране създава проблеми при възникване на неочаквани обстоятелства и реално погледнато пречи на добре работещите болници да изпълняват задълженията си. „Ясно е, че ако трябва да се спрат злоупотреби с фиктивно приети пациенти, ще трябва да се намерят други средства за контрол“, допълни д-р Маджаров.

Той коментира и втори проблем, свързан с критериите за плащане на клинични пътеки въведен от тази година. „По същия начин стои въпросът с въвеждането на условие за неплащане на клинична пътека ако в лечението или операцията е участвал външен консултант. Това отново беше представено като опит за прекратяване на гастролите в страната, но всъщност се натъкнахме на друг проблем – оказа се, че ако дадена болница има необходимост от консултация с външен специалист, то няма да бъде платена пътеката, защото в протокола ще бъде написано името му.

Това е нон сенс, защото включва националните консултанти и специалистите от чужбина“, каза д-р Маджаров. „И ние искаме да бъдат спрени гастролите по лечебните заведения, но трябва да бъдат посочени ясни критерии в кои случаи такова гостуване е допустимо“, допълни той.

Източник: zdrave

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up