Неделя, Август 09, 2020

Медицинските сестри във врачанската болница още не са получили аванс и заплата за изработения месец. На посещение в града пристигна омбудсманът Мая Манолова, която поиска среща с изпълнителния директор на болницата Евгени Любенов. На срещата освен забавените заплати на медицинските кадри, беше дискутирано и забавянето на ремонта в акушеро-гинекологичното отделение и едногодишният ремонт на Инвазивна кардиология в МБАЛ „Хр. Ботев“.

Ремонтът в АГ отделението започна след намесата на Мая Манолова, която бе сезирана за падаща мазилка върху родилки и бебета. След разговор със здравното министерство болницата получи средства за монтиране на ангиограф, ремонти в инвазивното отделение по кардиология, в родилното отделение и за нова апаратура за хемодиализа.

Мая Манолова заяви пред журналисти:

„Спирам да се учудвам, защо не се изпълняват обещанията. Така здравната институция въвежда в заблуждение мед.сестри и пациентите. Като обществен защитник смятам,че това е цинично – след обещанията да не се промени нищо, не знам с какви очи гледат медицинските сестри“, коментира Манолова и заяви,че ще се наложи на ръководството на Министерството на здравеопазването да дава обяснения.

„Все още не сме взели аванс, а заплатите трябва да получим до края на месеца“, каза Миглена Иванова. Увеличението на заплатата й е с 80 лв., така тя ще получи 640 лв. заплата след повишението.

„Ако ремонтът на АГО се забави още, ще сме заблудени всички от отговорните и институции, които не си вършат работата. Контрол би следвало да осъществяват и народните представители от Враца. Изумителна е стената на безхаберие от страна на институциите“,подчерта още омбудсманът Манолова.

На срещата с директор Евгени Любенов стана ясно още, че до края на месеца ще бъдат изплатен целите заплати на мед.сестри. Според него, забавянето се дължи на това, че лечебното заведение има кредитори и запорирани сметки.

„Увеличихме заплатите на мед. сестри, а министерството на здравеопазването помага по всякакъв начин, уточни Любенов. По 350-400 хил.лв. отиват на месец само за кредитори“, каза директорът и се оправда, че болницата има задължения от последните 4-5 години.

Мая Манолова каза, че е дошла да окуражи битката за оздравяване на болничното заведение и очаква от ръководството на болницата, че поне за 1 юни здравните кадри ще имат заплати, за да заведат децата си на техния празник 1 юни. Пред Манолова и журналисти Евгени Любенов потвърди, че ангиографът ще бъде монтиран следващата седмица, а децата на медиците ще имат празник за 1 юни. Изпълнителният директор отрече да има недостиг на консумативи и лекарства в болницата и заяви, че зареждане се прави всеки месец.

Любенов не потвърди слуховете, че се кани да напусне поста си във врачанската болницата и заяви, че работи максимално сестрите да имат заплати, а оставането му като шеф не зависело от него.

Източник: actualno

Снимка: бнр

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up