Понеделник, Август 19, 2019

Екип на на специализираната болница по ортопедия и травматология в Горна баня постави специална растяща протеза на дете с тумор на костите. Това позволява да се запази двигателната функция на пациента и не се налага момчето да се праща за лечение в чужбина.

Става дума за дете на 12 години с рядък тумор в костния мозък. При него е отстранена 17 см засегната бедрена кост и е заменена със специална растяща протеза, обясни водещият хирург д-р Кирчо Патриков.

В ортопедията в Горна баня се правени 3 подобни операции преди тази, но те са били със съдействието на немски екип от фирмата, която произвежда протезите. Български екип поставя подобна протеза за пръв път у нас, поясни Патриков.

Досега в тези случаи се търсеше лечение в чужбина, а у нас имаше два варианта - ампутация или поставяне на друг вид протеза, с която пациентът остава обездвижен. В растящата ендопротеза има двигател, който позволява тя да се удължава, докато пациентът расте.

Протезата струва 70 000 лв. и е платена от фонда за лечение на деца.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бнт

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up