Събота, Септември 21, 2019

Най-голямата организация на лекарите в Европа (CPME) подкрепи БЛС в искането за ефективни присъди за насилниците. Медиците призовават властта у нас да предприеме спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика.

На 18-ти април съсловната организация изпрати писмо до европейските си партньори от CPME във връзка с тревожната тенденция на нарастване на случаите на нападения над медици. В него се казва: „При острия дефицит на кадри в здравеопазването, заради тези проблеми, ние не спираме да губим опитни специалисти. Ние продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. Да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства и да има ефективни присъди".

Европейската организация беше информирана за рестарта на национална кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, както и бяха предоставени данни за регистрираните случаи на физическа и вербална агресия. Отговорът на CPME до институциите в България не закъсня и в писмо адресирано до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и главния прокурор Сотир Цацаров се казва: „Бяхме много загрижени да чуем за разрастването на насилието срещу лекари и други здравни специалисти в България. Бяхме информирани за това, че въпреки наличието на действащо законодателство за действия срещу агресорите, неговото прилагане не е ефективно и много престъпления остават несанкционирани. CPME не може да толерира ситуация, в която лекарите и другите здравни специалисти се сблъскват с такава опасност в ежедневната си практика.

За да се запази фундаменталното право на пациентите на здраве, е необходима също така защита на здравните специалисти, които предоставят грижите. В замяна на това лекарите имат етично задължение да лекуват всеки пациент в съответствие с техните здравни нужди и без никаква дискриминация. Докато този принцип на медицинска неутралност най-често се оспорва в конфликтни зони, случаите на насилие срещу здравни специалисти показват, че то е в опасност и при ежедневното здравеопазване. Това е неприемливо", пишат до институциите от CPME.

"Вярваме, че споделяте нашата загриженост и ви призоваваме да предприемете спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика. CPME подкрепя Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите". От CPME завършват писмото до здравните власти с уверението, че съвместните усилия ще допринесат за решаването на проблема, както и че повдигнат този въпрос на европейско равнище.

Писмото е подписано от проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри -председател на CPME и Анабел Сиибом - главен секретар на организацията.

 Източник: clinicaBG

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up