Събота, Август 24, 2019

Глухотата е едно от най-тежките увреждания за хората, тъй като ограничава възможността за общуване, развитие и интеграция в обществото. По статистически данни от СЗО повече от 30% от жителите на земята имат слухови проблеми. Средна до пълна глухота имат 6,4% от хората. Това са 466 мил. души. От тях 9% са деца. Това стана ясно по време на XV Международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“.

В България хората със средна до пълна глухота са над 400 хил. души, а от тях 40 хил. са деца. Тенденцията е до 2050 година броят на хората със слухови проблеми да нарасне още повече. От 1000 новородени, едно се ражда с пълна глухота. С възрастта броят на хората с тежки слухови проблеми се увеличава, за да достигне до двама от всеки трима души на възраст над 65 години.

Кампанията „20 години кохлеарна имплантация в България“ цели да популяризира информацията за слуховите имплантатни системи, резултатите, постиженията и успехите от 20-годишния труд на медицинските специалисти, рехабилитатори, клинични инженери, родители и пациенти сред широката публика – граждани, държавни институции и обществени организации, както и да привлече държавните институции за предприемане на адекватни действия на решаване на предизвикателствата в тази посока.

На фона на заплашителната статистка и прогноза за 40-50 % оглушаване на населението през 2030 г. е необходимо да се работи активно в посока комуникация и ранно диагностициране на намаляването или тоталната загуба на слуха, стана ясно още по време на конференцията.

От изнесената статистика стана ясно, че са направени над 700 кохлеарни имплантации в България, което е много малка част от обявените проценти на хора с тежка и пълна глухота. В периода 1999-2019 едва 2 % от нуждаещите си, са получили шанс да чуват отново. Подобна е статистиката и за новородените с проблеми със слуховия апарат, чийто процент се увеличава всяка година. Едва 25 % от тях, след диагностицирането, получават кохлеарни имплантати.

„Комуникацията и общата работа на всички звена в системата – родители, пациенти, фирми – производители на имплантати, рехабилитатори и НЗОК могат да постигнат още по-добри резултати!“, заключи Нина Горанова, представител на компания Centillion.

Международната научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“, която се организира от училището за деца с увреден слух „Проф. Д-р Дечо Денев“ в София се проведе за 15-а поредна година в Националният исторически музей. В рамките на един ден доктори, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и експерти от България, Гърция, Румъния и Сърбия обсъдиха актуални теми и посоки за рехабилитация и интеграция на деца с увреден слух. Основните акценти в програмата на конференцията бяха слуховата рехабилитация и в частност рехабилитацията след кохлеарна имплантация – революционен метод за възстановяване на слуха, който празнува 20-годишния си юбилей през тази година.

Директорът на специалното училище за ученици с увреден слух (СУУУС) „Проф. Д-р Дечо Денев“ - Севделина Джонгарска изнесе лекция, свързана с дигиталната среда за образование на децата със сензорни и комуникативни проблеми и представи добри и работещи практики при обучението на децата с увреден слух. „През изминалите години написахме една 20-годишна история, през която потърсихме най-правилните пътища за постигане на максимални цели, а именно – най-доброто за децата. Всеки нов процес преминава през различни етапи. Тази конференция е и момент на равносметка на постигнатото, а то не е малко. Благодарение на революцията в медицината в тази посока, и грижите и всеотдайността на всеки един – деца, родители, рехабилитатори, доктори, логопеди, аудиолози, доказахме, че можем да правим чудеса, ако работим заедно!“, коментира в представянето си Севделина Джонгарска.

Източник: zdraveNET

Снимка: Mediapool

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up