Събота, Септември 21, 2019

Вече трета седмица очакваме официалното становище на БЛС за предложената от Министър Ананиев Наредба № 1 за специализациите, според които промени лекарят след вземане на специалност ще трябва да работи за срока на обучението си в лечебни заведения в общини. Свързахме се с началника на връзки с обществеността на организацията г-жа Тодорка Костова. Тя ни отговори, че съюзът се готви за извънреден събор и становище по наредбата за специализация ще бъде прието най-рано другата седмица. Като това става на 08.05.2019 г., а до днешна дата от тях няма ни вест, ни кост.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. С нея се предвиждат редица изменения.

До сега наредбата задължаваше лекарите да работят в лечебното заведение, в което са специализирали за срока на обучението си. С измененията, те ще трябва да работят в друго лечебно заведение. Ежегодно със заповед, министърът на здравеопазването ще определя лечебните заведения в страната, където лекарите придобили специалност ще могат да изкарат трудовата си повинност. Ако до 6 месеца лекарят не започне работа в някое от тези лечебни заведения, ще бъде длъжен да върне парите, платени от МЗ.

Предлаганите от МЗ за обсъждане промени в Наредба № 1 връщат тази форма на трудова повинност. Лекарят, специализирал по „държавна поръчка” вече не само ще е длъжен да работи в България, но и да полага труд в едно от определените със заповед на министъра лечебни заведения. Държавата не се интересува дали същият лекар вече е устроил живота си, семейството си децата си в друг град. Ако иска да остане там, където вече е устроил живота, си трябва да си плати за това своеволие на държавата.

Тази форма на принудителен труд, освен че суспендира основни човешки права, представлява и недопустима намеса, както на пазара на труда, така и на пазара на медицински услуги. Лечебните заведения, определени от министъра за разпределение на лекари специалисти ще получат предимство пред другите лечебни заведения, които привличат лекарите, чрез условията на труд и размера на заплатата.

В мотивите към наредбата тези въпроси не са засегнати.

Обърнахме сме към БЛС и по темата с премахването на лимитите на онкоболните, за да отразим тяхното становище, но уви, отговор отново няма.

Снимка: mediapoolBG

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up