Вторник, Юни 18, 2019

Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4 години да я придобият. Това решиха в края на миналата седмица депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължаване на срока се налага заради опасността хиляди българи да останат без семейни лекари след 3 юни. По темата коментира д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари.

Според него в случая решението е политическо като обяснението, че лекарите не са успели да придобият специалността "Обща медицина". Става въпрос за 16% - 673 общопрактикуващи лекари. Д-р Брънзалов смята, че държавата трябва да започне да провежда смислена политика.

Лекарите от малките населени места казват, че няма как да оставят пациентите си и да отидат да специализират. Около 5 хиляди са жителите в община Кресна , само двама са общопрактикуващите лекари. Единият от тях е без специалност "Обща медицина" и най-рано до края на следващата година ще може да придобие такава.

Д-р Стоян Костов работи като общопрактикуващ лекар от близо 20 години и в момента се грижи за над 1000 пациенти. От три години той се опитва да придобие специалност "Обща медицина". Не може да я получи все още, защото е трудно да остави за дълго пациентите без медицинска помощ докато се обучава. Според д-р Костов придобиването на специалност, каквато се изисква от общопрактикуващите лекари, не трябва да бъде обвъзрано със срок. Лекарят казва още, че ако бъде лишен да практикува като семеен лекар, това означава стотици хора в Кресна и селата да останат без медицинска помощ. Другият вариант е да пътуват до Сандански или Благоевград след като изберат в тези населени места нов лекар.

Д-р Брънзалов е на мнение, че на лекари като д-р Костов трябва да се даде отсрочка, но има и много лекари, които просто не желаят да завършат.

Още по темата вижте във видеото:

Източник: бнт1

Снимка: clinicaBG

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up