Четвъртък, Юни 20, 2019

Лечебно здравеопазване

Лечебно здравеопазване

Мъж преряза гърлото си пред изумените погледи на минувачи в центъра на столицата, съобщават от пресцентъра на МВР.

Сигнал за мъж във видимо неадекватно състояние, който счупил стъклена бутилка и се е самонаранил в областта на гърлото е получен в 15.30 часа.

Лечебно здравеопазване

Във връзка с многобройните публикации в социалните мрежи за онкоболното дете, което се лекуваше в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) излезна със становище.

Цитираме дословно:

Медицински професионалисти

Отстранен бе огромен тумор от черния дроб на 34-годишен мъж във ВМА. Само за час и без капка кръв, през четири малки дупчици, проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, успя да стигне до образуванието и да го извади. Туморът от месеци е създавал проблеми на младия пациент, който дошъл във ВМА с множество оплаквания.

„Въпреки че туморът може да се окаже доброкачествен, трябваше да го изрежем. Резекцията беше тежка и почти толкова голяма като при дясна хепатектомия“, коментира проф. Владов.

Лечебно здравеопазване

6-годишната Мария, която се бореше за втори път с левкемията, не успя да спечели битката с живота. Тази сутрин момиченцето е издъхнало в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна" в София, където за нея се грижиха в последните два месеца от живота й.

Тъжната новина съобщиха близките на детето в групата във Фейсбук, където се събираха дарения за лечението ѝ в Германия.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца заболяването се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите ѝ дробове.

Пациенти

Инфекциозното отделение на болницата в Карлово тъне в страшна мизерия. Мухъл, излющени стени, течове и изгнила дограма. Жената прекарала в здравното заведение няколко дни заедно с детето си. По думите й храната е под всякаква критика, отношението към пациентите - грубо.

Истински кошмар изживява майката, когато в тези условия трябвало да остави 5-годишният си син, за да се излекува от чревна инфекция.

„Мизерия, мръсни стени, олюпена мазилка... Под самата мивка, която се намира в бокса, от течовете всичко е станало черно. Дограмата също е стара и олющена, мръсна, захабена вече“, разказва майката на детето.

Пациенти

60-годишният Стоян Русков от Пазарджик, в последен стадий на бъбречна недостатъчност и поддържан с хемодиализа, който обяви гладна стачка, заради скандално решение на ТЕЛК-Пазарджик и след подадена жалба към НЕЛК вече има отговор.

За читателите на Право&Здраве г-н Русков сподели, че е получил вест за препоръчано писмо, но когато отива до пощата се оказва, че писмото не е едно, а цели три.

Пациенти

260-килограмов мъж е бил придвижен до болница не с линейка, а с бус. Той е Гриша Григоров от с. Лиляче и от години е със свръхтегло, с което не може да се пребори.

За Гриша била повикана линейка, но се оказва, че с нея не може да бъде транспортиран. Лекарката обаче била категорична, че мъжът трябва да постъпи в болница.

„Трябва да отиде до болницата, защото може да умре, той беше спрял да уринира“, разказва негов приятел.

Товага в село Лиляче се самоорганизират и успяват да транспортират Гриша до врачанската болница.

Но от болницата твърдо са заявили, че пациентът е в стабилно състояние и трябва да бъде изписан, в момента комисия преценява дали може да бъде оставен в отделението до четвъртък, когато се очаква да бъде приет в столична клиника.

Междувременно 260-килограмовият мъж е преместен в складовото помещение, на чията врата пише „тоалетна“.

Повече по случая вижте във видеото:

Източник: бтв

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Извън болницата

Българско дружество по акушерство и гинекология организира XV Национална конференция на акушерките и ХХХVII Национална акушерска конференция.
Те ще се проведат във Варна от 20 до 23 юни 2019 г. в хотел "Ривиера Бийч".

Медицински професионалисти

Доц. Станимир Сираков - неврорентгенологът от "Св. Иван Рилски" в София, който лекува мозъка през артерия на крака. Носител е на медицински Оскар, а е едва на 37 години. Сега придоби и европейска диплома по рентгенология, каквато имат само 36 лекари от цял свят.

„Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели тази миниинвазивност, която да помогне да излекуваме пациента по възможност най-травматичния начин.”, отбеляза доц. Станимир Сираков.

Подкатегории

Log in or Sign up