Неделя, Ноември 01, 2020
ПАЦИЕНТИ

Пандемията отне живота на 1254 човека, по официални данни на министерство на здравеопазването. В това число не влизат косвените жертви. Пациентите, които не са оперирани навреме, децата, които няма да пораснат, състояния, които безвъзвратно ще влошат.
Правото на живот е над всяко друго право и единственото, което не търпи дерогация никога, дори при война.  Правото на живот, също е така е пряко с вързано с други права, едно от които е достъпът до медицинска помощ.

МЕДИЦИНА и ИНОВАЦИИ

Sanofiи - Merck и Astra Zeneca - Arcus се обединяват за следващо поколение изпитвания на комбинирана терапия на рака
Sanofiи се обединява с Merck, а Astra Zeneca с Arcus, в името на бъдещето на борбата с раковите заболявания.

Sanofi и Merck ще направят клинично изпитване, което ще добави към „краля“ на имунотерапията Keytruda „могъщия“ Thor, или по-конкретно, придобития наскоро non-alfa IL-2 active Thor-707 на Sanofi.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Отвратително. Това, което ще опиша е толкова отвратително. Дълго се колебах, но пък трябва хората да знаят истината. Пиша само факти.
Преди 2-3 дни. На адрес съм. На градинската врата , дъщерята на болната.
- Добре ден - Добър ден. 

- Докторе, майка ми на 80 години не е добре. Вчера я закарах с личната си кола в болницата, в спешно отделение. Прегледаха я, направиха и рентген и казаха, че има двустранна пневмония, нямат места и да си я върна в къщи. Платих 55лева, които ми поискаха и се прибрахме. Но тя се влошава.

В БОЛНИЦАТА

От НСЧБ  са категорични, че частните болници са готови да поемат риска и да продължат да се грижат за всички пациенти, търсещи медицинска помощ - както тези с COVID-19, така и тези с всяко друго заболяване, изискващо лечение.

„Ние сме учени да помагаме на всеки, който има нужда, и не можем да делим хората в зависимост от болестта“, завяват още от НСЧБ. Оттам допълват, че не подценяват коронавирусната инфекция, но като професионалисти знаят добре, че ако се спрат наблюдението, контролът и лечението на болните, особено на тези с тежки хронични заболявания, последиците за болните - трайна инвалидизация и смърт, ще са несравнимо по-тежки в сравнение с тези от COVID-19.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Българският лекарски съюз стартира кампания за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения в страната, съобщиха от съсловната организация. В условията на втора, много по-силна вълна от COVID-19, лечебните заведения в страната са пред прага на кадрови колапс, алармират оттам.

ИЗВЪН БОЛНИЦАТА

На всяко тримесечие всички държавни служители имат право на бонуси за постигнати резултати. Тази година, заради пандемията, тримесечията започнаха от второ през първото бонусите бяха забранени, заради съпричастност и желанието на премиера да се икономисват средства в бюджета. Икономиите и съпричастността приключиха с март, а за април, май и юни в Министерство на здравеопазването са раздадени 316 хил. лв. Сумата е разпределена в 18 дирекции и не включва допълнителните възнаграждения за извънреден или нощен труд, те се заплащат отделно.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Поредната жертва на COVID-19 сред медиците е сестра Гергана Илкова, съобщиха от Българската асоциация по здравни грижи (БАПЗГ).

Целия си професионален път тя е извървяла в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, повечето години е работила в Клиниката по урология.

„Тя беше пироговец по душа и сърце“, казват за нея колегите й.

ПАЦИЕНТИ

„Параграф 22” по време на COVID-19!  Без PCR тест, без лекар, без линейка, без хоспитализация - какво се случва с влошаващите се болни, лекувани вкъщи? Нова телевизия разказва за семейство от София, което дни наред е останало без болнична помощ във водовъртежа на системата.
Боряна Николова, съпругът и детето й са на домашно лечение. В един момент обаче мъжът се влошава и се налага хоспитализирането му.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Д-р Маринчо Маринов от ЦСМП-Плевен е починал днес, съобщиха от КТ „Подкрепа“. „Той беше един от основателите на СРС „Подкрепа“ - Плевен, председател на една от големите за региона синдикални секции в ЦСМП. 

Подкатегории

Log in or Sign up