Сряда, Април 24, 2019

Лечебно здравеопазване

Болници

lekar bolnМедиците от Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев" днес отново излязоха на протест с искане лечебното заведение на получи специален статут. Според тях по този начин финансирането на лечебното заведение няма да зависи само от Здравната каса и средствата, които постъпват за клинични пътеки. Лекарите настояват също така да отпаднат лимитите и да се увеличат трудовите им възнаграждения, а уверенията на здравното министерство, че нов статут ще има след две години, когато стане готова новата детска болница, просто не ги удовлетворяват.

Д-р Антон Владимиров, педиатър в специализираната болница, заяви пред БНР, че за момента няма индикации за промяна в позицията на здравните власти, което означава, че на 10 май отново ще има протест.

„Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на начина на финансиране, но явно няма да станем национална детска болница", каза той.

Болници

MZ Министерството на здравеопазването е изпратило чрез РЗИ указание до всички лечебни заведения, в които се извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания. В него се посочва, че поради спиране на доставките на технециеви генератори, пациентите с онкологични заболявания, нуждаещи се от изследване за наличие на метастази, трябва да бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), информираха от пресцентъра на ведомството.

Болници

ananiev kirilМинистерството на здравеопазването и медицинският персонал на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ нямат различия по отношение на специалния статут, който ще има бъдещата комплексна детска болница, чието изграждане трябва да приключи до 2 години. Тя няма да е търговско дружество, а ще е лечебно заведение по параграф 5 от Закона за лечебните заведения. Основното ядро в нея ще бъде настоящата "Педиатрия". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с ръководството и представители на медицинския персонал на лечебното заведение.

По думите му в момента евентуална промяна на статута на "Педиатрията" ще отнеме много време. Кирил Ананиев представи работния план на строителството на бъдещата детска болница, който вече е в ход. Най-късно през месец септември ще започне и същинското строителство. Представителите на медицинския персонал запознаха министър Ананиев с належащите проблеми пред болницата, свързани основно с липсата на персонал и ниските възнаграждения.

Медицински професионалисти

btv pediatryДетските лекари искат достойно заплащане и повече сестри, обясни в предаването „Тази неделя” д-р Мила Байчева, педиатър. През седмицата на протест излязоха лекари и сестри от специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев". Медиците получиха подкрепа и от родители и деца, чиито животи са спасявали неведнъж. От Министерството на здравеопазването отговориха, че специален статут ще получи бъдещата национална детска болница, когато е готова.
"Не си позволяваме да сваляме летвата в грижите за децата, но в началото на тази година НЗОК, от която сме напълно зависими, постави нови условия, като например лимитите за хоспитализация на болните ни пациенти. Това е трудно да бъде изпълнено, ограничават ни и от там финансирането е изключително малко", обясни още д-р Мила Байчева.

Пациенти

BLOODTEST200Днес е Световният ден за борба с хемофилията. По данни на СЗО в света има над 400 000 болни, страдащи от двете форми на заболяването – тип А и тип В, като честотата варира от 1 на 5000 до 1 на 10 000 души мъжко население.

Симптомите и при двата типа хемофилия са сходни, най-честият от тях е продължително кървене, особено в ставите. Сериозна опасност за тези пациенти са нараняванията и хирургичните интервенции, при които може да настъпи труден за овладяване кръвоизлив.

Болници

boln koridorНа последното си заседание общинските съветници от Комисията по здравеопазването към Община Варна взеха решение да се пристъпи към обстоен експертен анализ за състоянието на Очната болница, който трябва да бъде готов в най-кратки срокове, съобщи БНР. Екип от експерти, посочени от Община Варна и Медицинския университет ще направят одит и оценка на сградата и на земята под нея. Те трябва да определят също колко средства са необходими за цялостен ремонт на болницата, за да придобие тя нов облик и да стане привлекателна за пациентите. На базата на този анализ ще се вземе решение какви стъпки ще бъдат предприети в бъдеще за статута и развитието на лечебното заведение.

Според доклада на новия управител проф. Христина Групчева причините за тежката ситуация се коренят в намаляването на оборотите по клиничните пътеки с 25%, напускането на водещи специалисти и недобрата организация на работа.

Медицински професионалисти

pediatryИнициативен комитет от медици от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София ще се срещне с министъра на здравеопазването в 13 часа, за да представи проблемите на болницата. Ако не се стигне до решение, медиците готвят протест пред болницата в четвъртък от 11 часа.
Основното недоволство на медиците от детската болница e ниското заплащане и недостигът на медицински сестри. Лекарите настояват да отпадне лимитите на хоспитализациите, защото това води до невъзможност за функциониране на лечебните заведения. Медиците настояват също за увеличаване на цените на клиничните пътеки, свързани с лечението на деца.
Още на 9 април лекарите от болницата са планирали да подадат предизвестие за напускане, но решиха да протестират на 18-и април, ако не бъдат приети от министъра на здравеопазването.

Болници

pdediatryЛекарите от столичната детска болница „проф. Иван Митев” изразиха недоволство от проведената вчера среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който им обещал окончателно решаване на проблемите след изграждаме на нова детска болница. До тогава болницата щяла да получи допълнителна субсидия и щели също да се водят разговори с НЗОК за облекчаване на лимитите и повишаване на цените на клиничните пътеки. Педиатрите сравниха отговора на Ананиев с култова фраза от стар филм – „тате ще ми купи колело, ама друг път”.
Съсловните организации на лекарите (БЛС) и на сестрите (БАПЗГ) до този момент не са изразили мнение дали подкрепят протестите или не.

Медицински професионалисти

blsБългарският лекарски съюз е изпратил писмо до Постоянния комитет на европейските лекари (CPME – Standing Committee of European Doctors) с молба за колегиална подкрепа поради тревожната тенденция на нарастване на случаите на агресия срещу лекари, медицински сестри, фелдшери в България. В писмото, адресирано до председателя на най-голямата организация, обединяваща лекари в Европа проф. Франк Улрих Монтгомъри българските медици изразяват надежда, че с общи усилия ще се намери решение на проблема.

Предлагаме на вниманието ви пълния текст на писмото без редакторска намеса. 

"Уважаеми г-н Монтгомъри, колеги лекари,

Български лекарски съюз е партньор на CPME, най-масовата европейска организация на всички лекари. Благодарим Ви за възможността да се включим в заседанията на CPME на 6 април 2019 г., Валета (Малта). БЛС беше представлявана от д-р Николай Брънзалов – зам. председател на съсловната организация. Благодарим лично на председателя на CPME проф. Д-р Франк Улрих Монтгомъри, който в заключение на форума  заяви: „Нашите решения показват, че заедно ние, европейските лекари, вземаме най-добрите решения за защита на общественото здраве, правата на човека и висококачественото здравеопазване ".

Подкатегории

Log in or Sign up