Вторник, Октомври 27, 2020

disabilityВ по-голямата си част тестът е абсолютно необективен, настоя майка на момиче със 100% ТЕЛК

 Нова точкова система ще оценява хората с увреждания. От нея ще зависи на какви помощи от държавата имат право те.

За оценката ще отговавя специализиран отдел на Агенцията за социално подпомагане. Ще се събира информация за човека с увреждания, при нужда ще го посещават в дома му.

С оценката ще се определя необходимостта от месечна финансова подкрепа, от помощни средства, от приспособяване на жилището, както и от личен асистент.

Бояна има 100% ТЕЛК. Ако тази система влезе в сила обаче, тя ще получи 0 точки на определени въпроси, а общият им сбор ще бъде между 120 и 130 от максимални 204. Това би ѝ давало право на асистенстка грижа до 84 часа месечно, т.е. между 2 и 3 часа дневно. По думите на нейната майка Валентина Христова, момичето в действителност се нуждае от постоянно присъствие на възрастен човек.

"В по-голямата си част тестът е абсолютно необективен. Начинът, по който са зададени въпросите, водят до отговори, които не дават реалистична представа за състоянието на човека", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Валентина.

С точки ще се оценяват и проблеми, свързани с това доколко човекът може сам да се къпе, да се храни и да пазарува за ежедневието си. На оценка ще подлежи и ориентацията му – например за време – кога е ден, нощ, както и способността му да помни в рамките на деня и минали събития.

Майката на Бояна коментира още, че от Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" до дни ще излязат с предложения, които според тях ще бъдат по-добри от тези, разглеждани в момента.

Срокът за обществено обсъждане на новия проект е до 23 март.

 Още във видеото:

Източник: bgonair.bg

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up