Сряда, Април 01, 2020

katsarov spaskov bgonairСпоред данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК. Като рекордьори са в Силистра. Това се разбра от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Как престъпните схеми могат да бъдат прекратени? 
"Тези данни няма как да са верни коментира студиото на "Денят ON AIR" Председателят на ЦЗПЗ Д-р Стойчо Кацаров. Броят на хората с инвалидни пенсии е 450 000, според отчета на Националния осигурителен институт. Това е доста по-малко от 10% от населението. Само болните с онкологични заболявания са 300 000, болните с диабет са също 300 000. Това означава, че има много хора, които не са освидетелствани.
Ние сме първата страна в Европа по нива на корупция. Системата на ТЕЛК няма как да е изключение, но изводите са погрешни. Дефектът не е в контрола, а в самата организация на системата. Най-почтено спрямо хората е да не бъдат задължавани да се осигуряват", категоричен бе той.

„Най-разумно е да се махне цялата система на освидетелстване и НОИ. Това е останала от едно време социалистическа кооперация. НОИ управлява нашите пари, които ни удържат ежемесечно. Постоянно разбираме от министрите, че парите ни се управляват зле, че има лош контрол и постоянно има изтичания. Смятам, че е най-справедливо хората да получат парите си и сами да решат как да ги харчат – дали да се осигуряват, за какви рискове да се осигуряват при кого да го правят или да ги спестяват или харчат за нещо друго. Хората най-добре знаят как да харчат парите си", подчерта д-р Стойчо Кацаров. 

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков основният проблем е пакетът от заболявания, който категоризира болните като инвалиди. 
"Разширяването на този пакет е с популистки цели. Ако пакетът се свие – обществото няма да е доволно. Премахването на НОИ и освидетелстването за съжаление е невъзможно. Първо ще се реагира срещу това, че се отнемат пари от истински болните. Преди 30 години в Конституцията се написа, че България е социална държава – сега трябва да сърбаме супата", отбеляза доц. Спасков. 
По негови думи отговорът за проблемите в здравеопазването е контрол и санкции. "Ще последва преразглеждане на правилата, по които се работи. С това ще се спрат фалшивите ТЕЛК-ове", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

В заключение д-р Кацаров каза, че премахването на НОИ и ТЕЛК е процес, който ще изисква време и сериозна организация. Трябва да се реши въпроса и с хората в заварено положение, чиито вноски вече са събрани и похарчени. В краткосрочен план могат да се направят две неща – ТЕЛК комисиите да се извадят от болниците, защото там не им е мястото и да се увеличи възнаграждението на лекарите в тези комисии. Тези лекари учат повече от 6 години за да станат лекари, специализират още поне 5 години и трябва да имат поне 5 години стаж по специалността, а накрая получават по 6 лева и стотинки на експертно решение.
Целия разговор в студиото можете да видите във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up