Неделя, Септември 20, 2020

bnt katsarovПроблемът не е в контрола, а в начина, по който е изградена медицинската експертиза. Ние оценяваме процента на работоспособност изобщо, а не спрямо професията. Привилегиите, които се получават, когато си оценен като неработоспособен, се разпределят сравнително съразмерно на всички, което също не е правилно, защото нуждите на слепия са едни, на глухия са други, а на този без крака трети. Това коментира д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването пред БНТ.
Той каза, че не е съгласен с изказванията на заместник главния прокурор, не само по естетически съображения. Според него арестуването на хора и разказването пред медиите на пикантни подробности нарушава принципа за невинност и се изнасят данни, които са следствена тайна. Журналистите също нарушават златния стандарт, когато има спор да се представят мненията и на двете страни в спора.

Според него ТЕЛК няма място в болниците. Болниците лекуват, ТЕЛК не лекува. Генерално погледнато може въобще да няма такава система с ТЕЛК, каза д-р Кацаров и поясни - пенсията за инвалидност е обезщетение за осигурителен риск. Това осигуряване първо може да не е задължително, може да не е за всички рискове и може да не е непременно в НОИ.
За да работи по-добре системата са нужни и допълнително пари. Лекарите от ТЕЛК комисията са учили 6 години, специализирали още 5 и трябва да имат най-малко 5 години стаж след това, а им плащат по 6 лева и стотинки за експертно решение.
Този път Здравното министерство има сериозна амбиция, на прав път е и ако получи необходимата подкрепа от Министерския съвет и парламента, смятам, че в рамките на тази и следваща година ще станат сериозни промени”, добави председателят на съюза на слепите Васил Долапчиев.
Според него големият проблем не е толкова в ТЕЛК, колкото в липсата на електронно досие. Министър Ананиев уверява, че се полагат огромни усилия това да стане факт в рамките на тази година.
Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up