Четвъртък, Декември 12, 2019

katsarov plus minusКонцепцията, че трябва да се повиши контролът над ТЕЛК не е съвсем обоснована, защото системата на ТЕЛК и сега е една от най-контролираните. Това каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на „Плюс-Минус.” В самата ТЕЛК комисия участват представители на НОИ. Институтът има комисии, които разглеждат всяко едно от решенията на ТЕЛК и могат да го оспорят пред Националната експертна лекарска комисия. Тя осъществява контрол върху тези решения, има и съдебен контрол”, обясни той.
Д-р Кацаров твърди, че намаляването на процент на инвалидност, след изменението на наредбата за медицинската експертиза не е повсеместна практика и всъщност броят на лицата с трайна неработоспособност не е толкова голям. „Броят на хората, които получават инвалидни пенсии, е около 500 хиляди. 300 хиляди души в страната са регистрираните хора с диабет и още толкова с онкологични заболявания. Следователно само болните от тези две заболявания са повече от пенсиите за инвалидност, а те по наредба ще получат над 50%, ако се освидетелстват. Броят на освидетелстваните не е толкова голям, колкото се говори”, уточни той и добави, че в България има 1,2 млн. души с хипертония.

Системата на ТЕЛК не би могла да бъде реформирана, ако комисиите останат в досегашния си вид. Няма да стане с такъв тип реформи.
Според него радикалното решение на проблема е като се премахне изцяло освидетелстването от ТЕЛК комисии. Инвалидната пенсия е вид обезщетение за осигурителен риск. Осигуряването за този риск може да не е задължително и може да не е в НОИ. Оценката и придобивките трябва да се правят на основата не на заболяването, а на професията.
Относно обещанието на премиера за общинските болници, Кацаров каза, че не трябва ангажимента да се обвързва с края на мандата на Правителството, а да се търси трайно решение, което не е обвързано с мандат.
Цялото интервю вижте във видеото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ВАЛЕРИ · преди 6 месеца
  .Като чета за жената в Франция,си мисля колко са ни длъжни управлявашите,те са ни пратили в ада.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Илиева · преди 10 месеца
  Имам 80% инвалидност в Бг и също толкова във Франция, където живея от 6 г. откакто се пенсионирах по болест поради сърдечно заболяване в Бг. Във Франция инв. ми пенсия е с пъти по- висока, без 1 ден стаж, докато в Бг имам 32 г. стаж като стр. инженер. За да ми дадат инвалидност във Франция трябваше да подготвя медицински изследвания, назначени ми от френсския GP и после самия той попълни формуляр от няколко стр. с описание на състоянието ми. Аз трябваше само да пратя по пощата всички документи на Maison des Perssones Handicapes - MDPH, френския ТЕЛК, от където получих след няколко месеца Атестация за % инвалидност. MDPH взема решение само на база документи, без среща, така няма възможност за корупция, защото нямаш представа кой те оценява. Единствените , които носят отговорност, са френския ми GP и френският ми кардиолог, които са подготвили документите и изследванията. Всяка година ми се налага поне 1-2 пъти да постъпвам в болница в Париж, лечението, рехабилитацията, медикаментите са ми безплатни . Отделно имам помощ за наем на жилището, ток и газ, безплатен градски транспорт, карта за паркиране и карта приорите за освобождаване от чакане на опашка на обществени места и за безплатно посещение на културни мероприятия, вкл. и за 1 придружител.
  За съжаление като си идвам в Бг всяка година виждам как всичко се прави с цел намаляване и на без това нищожните помощи, които получават болните хора.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up