Петък, Юли 10, 2020

548121. Kapka PanajotovaСлед акцията в ТЕЛК-Ловеч стана ясно, че лекарите от тамошната комисия са искали пари ,,под масата'' от пациенти, за да признаят уврежданията им. Темата в ефира на Нова телевизия коментират Капка Панайотова от Центъра за независим живот и д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Според Панайотова ТЕЛК ,,трябва да бъде премахнат във вида, в който е. Е нашата категорична позиция като организация за хора с увреждания''.

Проблемът според Капка Панайотова е, че единствен документ дава множество придобивки.
,,Освен инвалидната пенсия, експертното решение от ТЕЛК дава поне още  придобивки – стикери за паркиране, билети за транспорт.

Абсурдно е , че държавата дава придобивката, но градският транспорт често е недостъпен . Този цинизъм не може да продължава''- заявява тя.

 

Процентът на загубена нетрудоспособност се изчислява на базата на диагнози и се дават подкупи именно за тяхната подмяна. ,,Ето защо единственото нещо, за което трябва да се ползва решението на ТЕЛК, е социалното осигуряване. Всичко друго следва да бъде индивидуално – коментира Панайотова от Центъра за независим живот.

По думите на д-р Петрова е нужна по-добра реформа. Подобни практики за според нея са известни от години. Въпрос е вече на намеса на държавата и това да се промени.

,,Така както са разписани сега, правилата създават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не иска да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване'', каза д-р Петрова

Пример за фалшиви документи дори е един болничен, който си издаваме, ако искаме да удължим почивката си, посочи адвокатът.
Лекарите трябва да осъзнаят каква отговорност носят, слагайки си подписа на документ.

Виж още във видеото:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up