Вторник, Август 11, 2020

invalidiЗдравното министерство няма готовност да предостави информация за броя на хората с променен процент нетрудоспособност след влизането в сила на новата Наредба за медицинската експертиза през август 2018 г. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от „БСП за България“ Румяна Желева.

 Причината за липсата на такива данни е в ограничените функционални възможности на Единната информационна система за медицинската експертиза ЕИСМЕ, се казва още в този отговор. Нито в нея, нито в договора за поддръжка не е предвидена функционалност, която да позволи генериране на данните за броя на лицата, преминали през освидетелствяване с експертно решение на ТЕЛК за периода август –септември 2018 , чийто увреждания са били оценени с по-нисък процент от предходното им осведетелствяване , довело до преминаване в по-ниската група и броя лица за предходните периоди от 2014 до 2017 г., визирани във въпроса на Румяна Желева, поясняват още от здравно министерство. Оттам допълват, че такава статистическа справка върху съществуваща база данни на ЕИСМЕ е възможна след разработване на допълнителен софтуер, в процеса на бъдещо надграждане на информационната система.

„По отношение на въпроса, касаещ броя преминали през ТЕЛК по правила на Новата наредба за медицинската експертиза, чиито увреждания са били оцени на под 50 процента , а биха била над 50 процента по старите правила ( преди август 2018 година), следва да се има предвид , че в издадено на пациент експертно решение от ТЕЛК/ НЕЛК се записва процент трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане , установен от съответната комисия, предвид динамиката на заболяванията и съблюдаване на строго индивидуално протичащо процеси при всеки индивид. Към настоящия момент и при наличните функционални възможности на ЕИСМЕ не би могло да се извърши паралел между промения процент трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане в резултат единствено на промяната на здравословното състояние на един индивид, съпоставен с неговата хипотетична оценка спрямо отменен, недействащ нормативен акт или спрямо евентуално здравословно състояние , което би могло да протече както в смисъл на влошаване, така и в смисъл на подобряване“, се посочва още в отговора на министър Ананиев.

Министърът уверява, че що се отнася до предвидените дейности в областта на медицинската експертиза, в изпълнение на задължението по § 14 на ПМС 152 от 26 юли 2018 за изменение и допълнение на Нарадбата за медицинската експертира, е създадена необходимата организация и в срок до 6 месеца от влизане в сила на постановлението ще бъде извършена оценка на въздействието на промените и предприетите съответни действия.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up