Събота, Октомври 24, 2020

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди промени в  наредбата за медицинската  експертиза, за да се преодолее субективната оценка при определяне TELKвида и степента на увреждане, съобщи БНР. В работата на съвета участват представители на Правителството на работодателските и синдикалните организации, които са признати за национално – представителни. Предлага се да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване и всяко да е с фиксиран процент, за да се избегне субективизма при определянето на крайната оценка. Предвижда се лекарите да дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания, кооито само ще се вписват в решението.

ТЕЛК ще може да се произнася и за необходимите помощни средства и медицински изделия, без за това да е необходимо решение на друга лекарска комисия, както е сега.
Предвижда се лекарите, упражняващи медицинска дейност, също да могат да участват в ТЕЛК комисиите. Премахва се изискването те да работят в Комисията на пълен работен ден, като същевременно ще се определят и резервни членове, като по този начин директорите на болниците, към които има ТЕЛК, също ще могат да имат по-голям избор от специалисти. 
Очаква се след промените да се разкрият комисии по освидетелстване и в по-малки населени места и болници и да се улесни достъпът на хората като се съкратят сроковете за получаване на решенията.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up