Сряда, Април 01, 2020

ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, коментира пред Телевизия BiT поредното напрежение между лекари и държава. По информация от НОИ, 56 000 лева ще трябва да платят лекари, издали неверни ТЕЛК решения за степен на инвалидност, на базата на които НОИ е отпускал пенсии. Това решение на НОИ провокира недоволство у лекарите и много от тях заплашиха с оставки. Д-р Холевич поясни, че мярката не е нова и досега НОИ са съдили лекарите, но в 90% от случаите са загубили делата. Според нея НЕЛК никога не спазват 3-месечния срок за освидетелстване, след като е взето ТЕЛК решение.

Заради забавянето обаче състоянието на пациента не е същото – в някои случаи се влошава, но в други се подобрява. Това е и причината процентите на инвалидност да не съответстват.
„Ние носим отговорност за чуждо бездействие. Тези решения не могат да се нарекат фалшиви. Колегите умишлено започнаха да намаляват процентите, дават най-ниските възможни проценти, за да не им пишат актове. Така пациента страда и често не получава пенсия“, заяви д-р Холевич.
Вижте целия разговор във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up