Неделя, Август 09, 2020

telkЗдравейте, ТЕЛК със срок 01.07.2015г. за три години. Става ли пожизнен този ТЕЛК, когато трудоустроеният навърши възраст за пенсиониране и трябва ли трудоустроеното лице да продължи да ползва превилегиите на ТЕЛК, ако откаже да се пенсионира.

 Здравейте,

През 2013г има изменение на Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. В чл. 14, ал. 2 на същия е записано:

"Лицата с определени вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто, установена след навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, както и лицата с намалена работоспособност, навършили възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване в срока на решението на ТЕЛК (НЕЛК), ползват правата си по правилника пожизнено независимо от определения в експертното решение срок."

Това означава, че ако навършите възраста за пенсия за осигурителен стаж по чл. 68 от КСО в срока на решението на ТЕЛК вие се ползвате с правата си разписани в Правилника пожизнено, независимо от тригодишния срок на експертното решение.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Георги Кочев · преди 1 месеца
    Ползвам правата на пожизнено но не мога да ползвам всички понеже има записан срок и той е изтекъл.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Иванка Иванова · преди 2 години
    Аз имам 32 г стаж 4 години преди да се пенсионирам се разболях и не съм работила навърших пенсионна възраст останах с ТЕЛК защото последните 4 г нямам стаж и не ми стигат за нормално пенсиониране не мога да си ги купя тези години по време на Телка.Питам нормално ли е да се плащат здравни по време на Телк а стаж да няма.,защо борсата плаща стаж а с Телк няма ,и сега съм с 176 лв пенсия и хора с 15 г стаж същата сума.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up