Петък, Юни 05, 2020
Могат ли домашните любимци да ни заразят с COVID-19?

Могат ли нашите домашни любимци да се заразят с SARS-CoV-2? Възможно ли е те да предават вируса на други животни или на своите стопани? Mогат ли хората да го предават на животни? В контекста на пандемията COVID-19 голямата част, ако не и всички изследвания, бяха фокусирани върху въздействието на SARS-CoV-2 върху хората, nо какво да кажем за домашните любимци, които споделят домовете и живота ни?

Според някои статистически доклади, близо 63,4 милиона домакинства в Съединените щати имат куче, а 42,7 милиона котка. Минали изследвания показват, че всъщност за повечето собственици на домашни любимци, техните животни наистина се считат за членове на семейството.
Пандемията COVID-19 подклажда страхове за здравето на хората и животните, тъй като не е ясно как и дали вирусът, който го причинява, засяга домашни любимци, като котки и кучета.

По време на блокада в Ухан - Китай, много собственици на домашни любимци са се отказали от животните. Последните съобщения предполагат, че много домашните любимци може да станат безстопанствени и в САЩ и другаде по света. Това се дължи на опасенията, че домашните любимци могат да разпространят коронавируса.

Има, обаче предположения, че осиновяването на домашни любимци може да увеличи, тъй като пандемията е мотивирала някои хора най-накрая да се ангажират с домашния любимец, който винаги са искали.
Накратко, новият коронавирус подхранва интензивни емоции и реакции от много видове, променяйки живота на хората и животните.

Може ли SARS-CoV-2 да зарази кучета?
Понастоящем има много ограничени данни за потенциални инфекции със SARS-CoV-2 при домашни животни, включително котки и кучета.
Някои доклади - много малко и далеч не всички между тях предполагат, че тези космати приятели наистина могат да се заразят с новия коронавирус.
Досега има само три официално потвърдени случая на домашни любимци с инфекция на SARS-CoV-2 по целия свят.

Властите в Хонконг съобщават за два от тях и двата са с кучета. Първият официален доклад за домашен любимец, засегнат от SARS-CoV-2, е този на 17-годишен померан, който е дал „слабo положителен“ резултат на тест за инфекцията.

Според Департамента по земеделие, рибарство и опазване на околната среда (AFCD) в Хонконг , този случай „показва ниско ниво на зараза с вируса“. Кучето всъщност не е имало симптоми на заболяване.
Властите са държали кучето в карантина за няколко дни, след което са го върнали на неговия собственик. Кучето е умряло, но не е сигурно, че смъртта му е имала нещо общо с вируса, тъй като е било много старо, а собственикът му не е позволил аутопсия, за да се установи точната причина за смъртта.

Вторият случай, докладван в Хонконг е с немска овчарка, чийто собственик я е представил за тестване заедно с друго куче от същото домакинство. Докато немската овчарка е дала положителен тест за инфекция със SARS-CoV-2, второто куче е било с отрицателен тест и нито едно куче не е проявило признаци на неразположение.
Според представители на Хонконг, както померанчето, така и немската овчарка, вероятно са се заразили с вируса от техните собственици, които са били положителни за COVID-19.
Говорителят на AFCD подчерта, че „понастоящем няма доказателства, че домашните любимци могат да бъдат източник на COVID-19 за хората или че този вирус може да причини заболяването при кучетата“.

Може ли SARS-CoV-2 да зарази котки?
Третият официален доклад за животно, заразено със SARS-CoV-2, дойде от учени от Ветеринарномедицинския факултет на Университета в Лиеж в Белгия, които откриха вирусна РНК в изпражненията и повръщано на домашна котка.
Тази котка е имала храносмилателни и дихателни симптоми. Тъй като собственикът на котката е бил тестван положително за COVID-19, изглежда вероятно и това да е било случай на предаване от човек на животно.

Въпреки това, специалисти, свързани с Федералната агенция за безопасност на хранителната верига (FASFC) в Белгия, отбелязват, че рискът от предаване от човек на животни в случай на SARS-CoV-2, най-вероятно е нисък:
„Въз основа на предоставените елементи Научният комитет счита, че рискът от заразяване на животни от човека е нисък, но препоръчва ветеринарните служби да останат по-бдителни и да насърчават епидемиологичните изследвания при възможни нови подозрителни случаи.“

Засега има само едно изследване, публикувано в списание Science, което е проучило дали различни домашни животни - включително котки и кучета - могат да се заразят с SARS-CoV-2.
Това проучване стига до заключението, че котките могат да се заразят с вируса и могат да го предадат и на други котки. Подобна констатация е направена и за порове, каквито има в 326 000 домакинства в САЩ, според най-новите данни. Изследователите обаче съобщават, че изглежда по-малко вероятно вирусът да се разпространи при кучета, както и при прасета, пилета и патици.

В предварителното проучване, котките се заразяват с вируса, когато са поставени в среда, в която влизат в директен контакт с много големи количества на SARS-CoV-2 – малко вероятен сценарий при ежедневна ситуация.

Коментирайки проучването, проф. Мик Бейли - който преподава сравнителна имунология в университета в Бристол в Обединеното кралство - отбелязва, че „Понякога съобщенията за заразени котки, принадлежащи на пациенти, заразени със SARS-CoV-2, наистина предполагат, че предаването от човек на котка може да се случи, макар и вероятно да е рядко. Предаването на домашни любимци се е случвало, но няма данни за предаване от домашен любимец. “

Грижа за домашни любимци по време на пандемията
Има малко насоки относно грижата за домашни любимци по време на пандемията COVID-19. Собствениците обаче се притесняват, особено за кучета, които изискват ежедневно време за прекарване на открито и за котки, които са свободни да се скитат в квартала.

Понастоящем Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съветват хората да се отнасят с любимците си по същия начин, по който „биха третирали други членове на семейство”, като в идеалния случай не им позволяват да „взаимодействат с хора или животни извън домакинството. "

„Ако човек в домакинството се разболее, изолирайте го от всички останали, включително домашни любимци“, казват от CDC.

Допълнителните съвети за CDC включват предложение да държите котките на закрито, доколкото е възможно и да държите кучета на каишка, докато ги разхождате, като поддържате същото препоръчано физическо разстояние от поне 2 метра от всички други хора или животни.
Насоките за CDC също предлагат „избягване на кучешки паркове или обществени места, където се събират голям брой хора и кучета.“

Ако собственикът на домашни любимци е положителен за SARS-CoV-2, CDC съветва:
да ограничи контакта си с домашните любимци или други животни:
Да помоли друг член на домакинството, ако е възможно, да се грижи за домашните любимци;
Да носи маска и да измива ръцете си преди и след контакт с домашни любимци, ако никой друг член на домакинството не може да се грижи за животните.
Да не води домашния любимец във ветеринарна клиника за обичайните прегледи и имунизации, за да предотвратите разпространението на вируса в клиниката

Световната организация за здравето на животните също подчертава, че в този момент, както винаги, е важно да не се поддаваме на паника и да продължим да осигуряваме грижи за нашите домашни любимци:
„Сегашното разпространение на COVID-19 е резултат от предаване от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че животните-компаньони играят значителна роля за разпространението на болестта. Следователно няма основание за предприемане на мерки срещу домашни животни, което може да застраши тяхното благосъстояние.“
Източник: MedicalNewsToday

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up