Петък, Май 29, 2020
За социалните европрограми и усвоените средства

Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD) подкрепя действията на европейските страни за предоставяне на храна и/или основна материална помощ на хората, които имат най-голяма нужда от нея.  Страните на ЕС могат да избират какъв вид помощ (храна, основна материална помощ или комбинация от двете) желаят да предоставят в зависимост от своето собствено положение и това как ще бъдат доставени и разпределени стоките. България е избрала подпомагане единствено чрез хранителни продукти. Над 3,8 милиарда евро са предназначени за Фонда за периода 2014—2020 г. Освен това държавите от ЕС трябва да участват с най-малко 15 % под формата на национално съфинансиране в националните си програми.
АСП твърди, че България е на първо място в Европейския съюз по усвоени средства от програмите съфинансирани от Фонда, но в последния доклад така и не намерихме такава информация. Според данните, до които АСП има достъп, към края на 2018 г., сме усвоили над 150,6 млн лв. което е малко над 62% от общия бюджет на програмата от 241 млн. лева. 
"България е на първо място в Европейския съюз по реално усвоени средства от програмите, съфинансирани от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за периода 2014 – 2020 г. Това показват данните към края на 2018 г., отчетени пред Европейската комисия от държавите членки." - нещо, което същата ЕК не е включила в последния си доклад от 2019 година, защото....? Междувременно Франция, Италия, Гърция, Полша, Испания и Румъния са със значително по-голямо подпомагане. Не става ясно как, въпреки това, ние сме на първо място по усвоени средства. Иначе европейски класации водим - на първо място сме по излишни хоспитализации, по бедност, по ракови заболявания, но да не си разваляме настроението сега.

Общият брой на лицата подпомогнати с храна по програмата у нас е 640.418 .От тях 14.310 са деца под 15 годишна възраст, пенсионерите са 228.847, 424.841 жени , 101.655 са хора от етнически малцинствата или емигранти , хората с увреждания за 72.874, а бездомните, които са били подпомогнати са 1.335 . 

Управляващ орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се е Дирекция „Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция“ към Агенцията за социално подпомагане. Показател за отличното й управление е добрият баланс между договорени средства, които към края на 2018 г. са били 92.6%, и реално усвоените. Към средата на октомври вече са договорени 98,8 % от средствата по програмата, а реално изплатените към бенефициентиса почти 70% от тях.

table 1table5table 3На 16.10.2019 г., Правителството даде съгласие на Управляващия орган на Оперативната програма за храни да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с партньорски организации - общини и райони на общини, в размер на до 5% над определения бюджет на програмата. Това ще позволи, чрез гъвкаво финансово управление на ресурса, да бъде удължен срокът за предоставянето на топъл обяд в рамките на реализираните икономии по действащите договори. Към момента за тази дейност предвидените средства са 102 342 625 лв. и ресурсът е договорен почти на 100%.

table 4Чрез тази социално значима мярка към момента повече от 50 800 нуждаещи се получават топъл обяд. Подпомаганите са хора, които получават месечни социални помощи, хора с тежки увреждания и невъзможност за самообслужване, лица с доказана липса на доходи и на близки, които да се грижат за тях; семейства и самотно живеещи пенсионери с ниски доходи, които не им позволяват да се издържат сами и за които в много случаи топлият обяд е единствена подкрепа.table 2

  Източник: АСП; ec.europa.eu 

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up