Четвъртък, Декември 03, 2020
ТЕЛК измама на годината

Четири сезона се бави експертното лекарско становище, след като разследване безспорно изобличи в гнусна измама двама братя от Долни Дъбник.
Горан и Станьо Маринови шофират луксозни автомобили, а междувременно имат ТЕЛК за слепота и 100% чужда помощ.  По следите на този случай тръгна репортерът на TrafficNews.bg и NOVA Тина Ивайлова още през февруари тази година.
Прокурорската проверка срещу братята се бави, поради липсата на категорично лекарско становище за специфичните проблеми на очите на разследваните, които освен документите за слепота, притежават и присъди за пране на пари. От Нова казват, че под решението за ТЕЛК се подписали  светила в медицината, което наложи назначаване на нова експертиза. 

 "До необходимостта от експертно мнение колко виждат Горан и Станьо се стигна, защото в България няма достатъчно модерен апарат, който да елиминира субективната преценка на лекарите. На базата на становището на дузината експерти прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинения на Горан и Станьо Маринови, за които има съмнения, че са издействали пред ТЕЛК документи за инвалидност с фалшиви изследвания." , пишат от Traffic

Цялото семейство на братя Маринови е разследвано за пране на пари.
„Братята са известни по едно мегадело за пране на пари. Те двамата, майка им, баща им и сестра им са осъдени на общо 41 години на 2 инстанции. Преди дни майката бе ескортирана в Сливенския затвор, ще лежи 8 години”, обясни Ивайлова през февруари.

По думите й майката е осъдена за измами над чужденки, извършени между 2009-2013 г.
„Измамите са общо 212. Това дело е за 3 измами за 4 милиона лева. Мамила ги е, че ще им развали черна магия, ще ги избави от проклятието на близките им”, разказа Тина Ивайлова.

Присъди за пране на пари не са влезли в сила, защото се чака да се произнесе върховният касационен съд.  

„Не твърдим, че документите им са фалшиви. Има си разследващи органи, сезирали сме плевенската полиция, отдел "Икономическа полиция", спецпрокуратурата работи по този случая. Според кадрите обаче тези хора не се нуждаят от 100% чужда помощ. Имат някакво заболяване, но не е такова”, коментира Тина Ивайлова.

"Оказва се, че лекарите от ТЕЛК комисията в Плевен, които са сложили подписа си под твърдението, че двамата братя са незрящи, твърдят, че са го направили заради решение на Административния съд в София. По думите им те са били възмутени от съдебното решение, но са били длъжни да се съобразят с него, защото в противен случай, могат да бъдат подведени под наказателна отговорност заради неизпълнение на решение на съда", съобщиха през фервуари по Нова.

"Въпреки ангажирането на всички институции с наглата измама, братята не претърпяха някакви съществени санкции досега. Двамата имат наложени глоби, защото са карали без свидетелство за управление. Такива актове Горан и Станьо обаче имат много през годините, но заради шума около тях скоро не са забелязвани демонстративно да фучат с лимузините си. Спрени бяха и инвалидните им помощи, които взимаха именно заради становището на ТЕЛК за 100 процента слепота, което призованите да дадат мнението си лекари и до днес не могат или не искат да оборят. Дали защото не виждат очевидното, че те не са напълно слепи или от страх да не променят диагнозата на техни колеги светила в медицината, засега не е ясно. Новоназначените експертизи трябваше да дадат отговор на прокуратурата и разследването дали Горан и Станьо са погазили законите, издействайки си невярна диагноза.", писаха през септември от Traffic.

Източник: TrafficNews.bg ; NOVA

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up