Петък, Август 07, 2020

Всяка година на 14 юни се чества Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. „Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! “ – това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители.

На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

Преливането на кръв помага и спасява милиони човешки животи всяка година. То може да помогне на пациентите, които се намират в животозастрашаващо състояние да живеят по-дълго и по-добре, както и да послужи при сложни медицински и хирургически операции. Осигуряването на достатъчно безопасна кръв може да помогне за намаляване на смъртността и инвалидността при поява на силно кървене по време на или след раждане.

Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител е една от осемте официални глобални кампании за обществено здраве, които се организират от Световната здравна организация.

"Кръводаряването е важно, на всеки 2 секунди някой, някъде се нуждае от лечение с кръв.

Кръводаряването е полезно, а манипулациите са безболезнени и не крият риск за здравето на дарителя.

Най-рядката кръвна група е тази, която в момент на спешност е в критична наличност.

Само 450 мл дарена кръв могат да спасят три човешки живота!

Дарете кръв. Дарявайте кръв редовно.", призовават от Национален център по трансфузионна хематология.

Дари кръв, спаси живот!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up