Събота, Септември 21, 2019

gurkovo 2Старозагорската община Гурково бе поредната спирка на тазгодишната скринингова кампания на Център за защита правата в здравеопазването за ранна диагностика на рак на гърдата.

През уикенда д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог посети Гурково и постави началото на 5-тата поред скринингова кампания за 2019 г., реализирана с подкрепата на Райфайзенбанк.

Тя е насочена към малки общини и отдалечени населени места, където хората са затруднени в достъпа си до медицинска помощ по финансови и географски причини.

Прегледи са извършени на общо 191 жени, при които са диагностицирани случаи на: карцином- 3; кисти- 11; липоми- 3; аденоми- 4; атером- 1.

Изследвани са и 26 мъже за рак на простатата. При тях са открити само 2 случая с карцином.

Кампанията на ЦЗПЗ продължава. Следващите спирки са в общините: Завет, Твърдица и Каспичан.

Прегледите в нея са напълно безплатни, а всеки прегледан, при който има съмнение за наличие на рак ще бъде насочен за по-нататъшно диагностично уточняване и лечение.

Ракът на гърдата се нарежда сред първите места като основна причина за смъртност при жените като в световен мащаб е отговорен за 15% от причинените от заболяване смъртни случаи

Разпространение и смъртност в България

Според Българския национален раков регистър от 2017 г. ракът на гърдата ( рак на млечната жлеза РМЖ) е на първо място по честота при жените и представлява 26,8 % от всички злокачествени заболявания при тях.

Фактическата заболяемост е 108, 1 на 100 000.

Фактическата смъртност е 35,6 на 100 000.

67,3% от пациентите са диагностицирани в начален (първи и втори стадий) на заболяването. При 27.5% то е в трети и четвърти стадий, а при останалите 5,1% стадият е неуточнен. Наблюдава се 2,1% увеличение на диагнозите в напреднал стадий спрямо 2013 г.

72,8% е пет-годишната релативна преживяемост от рак на гърдата в България. Тя е 11,1% по-ниска от средната за Европа (83,9%).

Заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с напредване на възрастта след 35 години и достига своя пик при 65-69 годишните (214,2 на 100 000 жени).

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up