Вторник, Август 11, 2020

През 2018 година кръводаряванията са били 169 633, спрямо 164 031 през 2017. Това каза специалистът по конуникации от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и биолог по образование Евелина Динкова по повод Световния ден на кръводаряването.

„На кампаниите и акциите по кръводаряване, които НЦТХ организира, като кръводарители се отзовават все повече млади хора. Активно си сътрудничим с учащи, студенти и служители от столични училища, университети на столицата, служители от медии и централно ведомства, от предприятия, бизнес организации, фирми, банки и др.; служители на МВР и подразделенията им; религиозни общности и други“, заяви Евелина Динкова.

Тя посочи, че в по- голямата си част кръводарителите даряват за пореден път и именно за това е радостен фактът, че през годините се увеличават дарители за първи път. 

„Предизвикателството и пред НЦТХ, и пред регионалните центрове, в дългосрочен план е да популяризираме доброволното и безвъзмездното кръводаряване, така че да бъдат обезпечени потребностите от кръв и кръвни съставки на всички нуждаещи се. Обществото трябва да разбере, че всеки ден, всеки час, някой някъде се нуждае от кръв. Ето защо всеки кандидат кръводарител е добре дошъл в центровете по трансфузионна хематология. Освен това гражданите трябва да знаят, че кръводаряването не вреди! Нещо повече- то е полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в организма и увеличава защитните му сили“, заяви Динкова.

Тя подчерта, че всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са за еднократна употреба и не съществува опасност кръводарителят да бъде заразен със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път.

„За количественото възстановяване на кръвта е необходимо едно денонощие. По закон интервалът между две стандартни вземания на кръв не може да бъде по- малък от 60 дни“. каза още тя.

Източник: focus

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up