Вторник, Юни 02, 2020

За 13ти пореден път ще се проведе Националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“
На 17 май, петък паралелно по едно и също време в 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик ще се провеждат безплатни консултации и прегледи за хипертоници.

 

blood pressure monitor 8col 3559308 001 0Пунктове за информираност и консултации - 17 май, петък, 11-18 ч. :

София – пл. „Света Неделя” № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
Пловдив – ул. Княз Александър I Батенберг (парк между 27 и 29 номер)
Пазарджик – площад Съединение (до парк „Градска градина“)
Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните)
Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)
Варна – площад „Независимост“ (пред Операта)
Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните
Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)
Сливен – пред Храм Св. Димитър („Попската градина“)
Велико Търново - парк Марно поле

Бързо нарастващата тежест на заболяванията, свързани с хипертонията мотивира Международната асоциация по хипертония (ISH) и Световната лига по хипертония (WHL) определиха месец май като месец на превенция. По този повод Българска Лига по Хипертония, в партньорство с Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“ организира мащабна здравна кампания, посветена на профилактика и контрол на сърдечносъдовите заболявания и хипертонията.

В Пловдив инициативата се провежда съвместно с Катедра „Физиология“ на Медицинския университет в града и Българска лига по хипеторния, разказа проф. д-р Федя Николов, началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“
В специално обособен пункт на стълбите на Каменица на Главната улица (ул. „Княз Александър I Батенберг“ в площта между №27 и №29) от 11:00 до 16:00 ч. ще се извършват квалифицирани консултации за хипертоници и безплатно измерване на кръвното налягане от студенти по медицина, стажанти и лекари.
Паралелно с това  от 10:00 до 13:00 ч. в консултативен кабинет №11 в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66 – База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“, ще се извършват безплатни прегледи на хипертоници.
За прегледите желаещите трябва да се записват предварително на телефон 032 602 377 в дните до 17 май, във времето от 8:00 до 15:00 ч.

Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт и инвалидизация, както в България, така и в световен мащаб.
По данни на НСИ от проведено европейско здравно проучване за периода 2008 – 2017 г., заболеваемостта от хипертония, при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо увеличаване на случаите на хипертония, и нарастване на броя на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 години. 
Изследванията показват и увеличаване на случаите с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, която се асоциира с лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.
Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, пораради слабата информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Високото кръвно налягане не се развива за дни или седмици. Повечето хора, с диагноза “Артериална хипертония”, са имали високо кръвно (над 140/90) с години преди диагнозата.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up