Сряда, Юни 03, 2020

На 8 май се отбелязва Световния ден за борба с рака. Като само у нас над 7050 българки имат рак на яйчниците, а всяка година тази ужасяващата диагноза чуват още 700 жени. Ракът на яйчниците е фатален в 15% от случаите, като едва три от всеки 10 пациентки преживяват пет години след поставяне на диагнозата. Коварната болест поразява както млади момичета в тийнейджърска възраст, така и по-възрастни жени, а най-голям процент от пациентките са на възраст 50-60 г. При наличие на фамилна обремененост шансът за развитие на овариален карцином нараства до 40%.


Генетичните изследвания обаче са един от начините да се направи такава прогноза още преди ракът да е настъпил. Това е и една от темите, които ще бъдат обсъдени на днешния семинар, организиран от фондация "Една от 8" и АстраЗенека.
Паралелно с това събитие пред НДК на специално обособено за целта място ще гримират жени в цветовете, символизиращи борбата с рака на яйчниците - синьо-зелено и розово. Всяка дама, която желае да подкрепи инициативата, може да го направи между 11 и 13 ч. пред Литературен клуб "Перото".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up