Понеделник, Март 25, 2019

Медицинска експертиза, социални дейности

640 254330.ТЕЛКГотов е проектът за Постановление на Министерски съвет за приемане на изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, съобщиха от здравното министерство. Документът е публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на МЗ и на Портала за обществени консултации към Министерския съвет, като крайният срок на обществената консултация е до 14 април т.г.

В доклада към проекта здравният министър Кирил Ананиев подчертава, че промяната в действащата Наредба за медицинската експертиза е обусловена от резултатите от оценката на въздействие, изготвена от здравното министерство. Според него резултатите от направения анализ доказват необходимостта от допълнително прецизиране на текстовете на наредбата при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата с повече от едно заболяване, всяко едно, водещо до увреждане.

handicapНовата точкова система може да остави децата с увреждания без лични асистенти. Вече ви запознахме и със случая на Бояна, която при сега обсъжданата система няма да събере достатъчно точки, само защото, например, може да пляска с ръце.

Има ли риск майките на деца с увреждания да се върнат отново в палатките?

"Промените, които обсъждаме са много разумни. Не можем да прогнозираме дали тези недостатъци ще бъдат редуцирани", посочи в "България сутрин" Ралица Тодорова от "Системата ни убива всички".

katsarov spaskov bgonairСпоред данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК. Като рекордьори са в Силистра. Това се разбра от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Как престъпните схеми могат да бъдат прекратени? 
"Тези данни няма как да са верни коментира студиото на "Денят ON AIR" Председателят на ЦЗПЗ Д-р Стойчо Кацаров. Броят на хората с инвалидни пенсии е 450 000, според отчета на Националния осигурителен институт. Това е доста по-малко от 10% от населението. Само болните с онкологични заболявания са 300 000, болните с диабет са също 300 000. Това означава, че има много хора, които не са освидетелствани.
Ние сме първата страна в Европа по нива на корупция. Системата на ТЕЛК няма как да е изключение, но изводите са погрешни. Дефектът не е в контрола, а в самата организация на системата. Най-почтено спрямо хората е да не бъдат задължавани да се осигуряват", категоричен бе той.

disabilityВ по-голямата си част тестът е абсолютно необективен, настоя майка на момиче със 100% ТЕЛК

 Нова точкова система ще оценява хората с увреждания. От нея ще зависи на какви помощи от държавата имат право те.

За оценката ще отговавя специализиран отдел на Агенцията за социално подпомагане. Ще се събира информация за човека с увреждания, при нужда ще го посещават в дома му.

С оценката ще се определя необходимостта от месечна финансова подкрепа, от помощни средства, от приспособяване на жилището, както и от личен асистент.

bnt katsarovПроблемът не е в контрола, а в начина, по който е изградена медицинската експертиза. Ние оценяваме процента на работоспособност изобщо, а не спрямо професията. Привилегиите, които се получават, когато си оценен като неработоспособен, се разпределят сравнително съразмерно на всички, което също не е правилно, защото нуждите на слепия са едни, на глухия са други, а на този без крака трети. Това коментира д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването пред БНТ.
Той каза, че не е съгласен с изказванията на заместник главния прокурор, не само по естетически съображения. Според него арестуването на хора и разказването пред медиите на пикантни подробности нарушава принципа за невинност и се изнасят данни, които са следствена тайна. Журналистите също нарушават златния стандарт, когато има спор да се представят мненията и на двете страни в спора.

640 254330.ТЕЛКНа работна среща със служители на Областната дирекция на МВР и прокурори от окръжната и районната прокуратури в Силистра са обсъдени съвместните действия по проблемите, свързани с дейността на ТЕЛК-комисиите, съобщи пресцентърът на МВР. 

Разговорът е бил свързан с проверките и досъдебни производства за съставени или ползвани неистински или с невярно съдържание експертни решения, поясниха оттам.

Анализът и координирането на работата ни се налага поради факта, че в Силистра процентът на лицата, ползващи т.нар. инвалидни пенсии е най-висок - 28,61%,, в пъти по-висок от средния в страната, припомни зам.-главният прокурор Иван Гешев, който взе участие в срещата. По думите му има системен проблем.

j.nachevaВ петък преди обяд в министерството на здравеопазването се е провела среща на заместник министъра на здравеопазването Жени Начева с директорите на 28-те Районни здравни инспекции и директори на държавни и общински болници, в които има разкрита ТЕЛК комисия. Министър Начева е изразила мнение, че министерството дава достатъчно средства за издръжка и възнаграждения но иска от директорите засилен контрол над работата на експертните комисии, за да се намали корупцията при издаването на решения. Някои от директорите на РЗИ са възразили, че те нямат почти никакви правомощия за контрол по закон. Всички права са дадени на представителите на Националния осигурителен институт, но те в повечето случаи не си вършели работата и пускали всички решения. Директори на болници пък изразили мнение, че средствата за издръжка на ТЕЛК комисиите не са достатъчни и се налагало да ги дофинансират с част от приходите от НЗОК по клинични пътеки.

proverka"Смятам се за невинна. Не смятам, че съм престъпник. Не смятам, че съм ощетила държавата. Работила съм честно и почтено над 30 години. Градила съм името и кариерата си камъче по камъче. Смятам, че всеки трябва да даде максимума от себе си в своето професионално развитие, но те го сринаха. Ще си търся правата в съда”.  

Това заяви пред Нова телевизия д-р Мими Великова, която бе сред задържаните медици в акцията на ГОБОП и Специализираната прокуратура във Варна във връзка със схемите за фалшиви ТЕЛК-решения.

Д-р Мими Великова отрече обвиненията срещу начина си на работа, отрече и намеса в резултатите от изследванията на пациенти.

640 254330.ТЕЛКМинистерството на здравеопазването подкрепя предложението за промяна на методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти, направено от национално представителните организации на хората с увреждания. За това са се договорили министър Кирил Ананиев и представители на сдруженията и организациите, защитаващи правата на хората с увреждания, информираха от ведомството. Всички участници в срещата ще трябва в най-кратък срок да дадат становище за промяната.

„Това е първата и най-спешна мярка за подобряване работата на Наредбата за медицинската експертиза. Когато говорим за хора с тежки увреждания, дори при един човек да има проблем, то той трябва да бъде решен. А анализите показват, че има редица лица, които не са доволни от действията на ТЕЛК през изминалите 6 месеца“, заяви министър Ананиев.

Log in or Sign up