Понеделник, Юли 06, 2020

vaccineДецата в Италия няма да могат да ходят на училище, ако родителите им не представят доказателства, че са били ваксинирани, предаде BBC Решението става факт след продължили месеци дебати за задължителното имунизиране, припомня агенцията.

Така италианските родители рискуват да бъдат глобени с до 500 евро, ако изпратят неваксинираното си дете на училище. Според закона "Лоренцин", назован по името на бившата здравна министърка, която го въведе, на децата трябва да бъде направена серия от задължителни имунизации, преди да тръгнат на училище. Сред тях за ваксините за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.

 

По новите правила децата до 6 г. възраст ще бъдат изключвани от ясла или детска градина, ако няма доказателство, че са ваксинирани. На децата между 6 и 16 години не може да бъде забранено да ходят на училище, но техните родители рискуват да бъдат глобени, ако не завършат задължителния курс от имунизации.

След първоначално отлагане, крайният срок за удостоверяването бе определен за 10 март, но денят беше неделя и по тази причина срокът бе удължен до понеделник, уточнява BBC.

Според запознати, здравният министър Джулия Грило е устояла на натиск от страна на вицепремиера Матео Салвини да удължи още повече срока. По думите на Грило правилата сега са ясни: "Няма ваксина, няма училище."

Новият закон бе приет, за да повиши имунизационния статус на населението от под 80% до целта на Световната здравна организация – 95%.

В понеделник, последният ден, в който родителите можеха да предоставят документите, доказващи, че техните деца са били имунизирани по правилата, италианското здравно министерство обяви данни, според които имунизационният статус на децата, родени през 2015 г., е достигнал или е много близък до 95%, според това за коя ваксина става въпрос.

Законът измина труден път, припомня BBC. Когато сегашната коалиция дойде на власт, заяви, че ще премахне задължителните имунизации, но по-късно преразгледа позицията си. В публикация във "Фейсбук" в понеделник министър Джулия Грило призна, че законът е бил критикуван по няколко причини, и каза, че ще бъде променен, за да включва само тези ваксини, които са необходими според научните данни.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up