Понеделник, Юли 22, 2019

vaksСтоличната РЗИ съобщи за нови два случая на морбили, информираха от здравното министерство. Става въпрос за  майка на 19 г. и детето ѝ на 2 г. от кв. Христо Ботев в София. Те са хоспитализирано в Инфекциозна болница. Според здравните власти към момента няма данни майката и детето да са пътували в чужбина или да са били в контакт със заразени лица от района на Благоевград.

 

В същото време РЗИ-София-област съобщава за 9-месечно бебе от с. Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в столичната Инфекциозна болница. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. Христо Ботев.

И трите лица не са имунизирани, съобщиха от МЗ и уточниха, че в момента се издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване.

От ведомството припомниха, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Осигурени са достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, увериха оттам и призоваха родителите при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up