Понеделник, Септември 21, 2020

Ananiev usmivkaМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев, призова от ефира на БНТ: Ваксинирайте децата си! Ваксините не са враг на вашите деца и ги предпазват децата от остри заболявания, които могат да дадат ефект по-късно, когато пораснат. Убеден съм, че сме създали необходимата организация, за да овладеем заразата с морбили. Изпратили сме подробни указания на районните здравни инспекции. Осигурени са и необходимите ваксини, ако се налага извънредна ваксинация, увери здравният министър Кирил Ананиев при гостуването си в студиото на "Панорама".
На въпрос за здравната реформа той заяви, че за да има промяна в тази сфера е необходимо да се обединят възможностите и способностите на цялото общество.
По думите му, "публичният ресурс в системата не е толкова голям и не съответства на ресурса, който се отделя в развитите европейски държави на глава от населението".

Министърът посочи, че целта на реформата е да се промени здравната система чрез оптимизиране, преструктуриране и чрез увеличаване ефективността на разходване на средствата чрез един нов тип контрол.
Министърът на здравеопазването съобщи, че изграждането на националната единна информационна система е в ход. Вече текат обществените поръчки. Ананиев изрази надежда голяма част от модулите да бъдат готови до края на годината, включително за издаване на електронна рецепта и електронно направление.
Ананиев съобщи, че вече се работи и по информационна електронна система за нуждите на ТЕЛК, в която ще проследява движението на пациента и заедно с всички негови заболявания, изследвания. Тя ще намали възможността за измами.
По повод изявлението на премиера Борисов, че болници няма да бъдат затваряни, министър Ананиев коментира, че това дава увереност и спокойствие на най-засегнатите групи и на хората в най-отдалечените райони за бърз достъп на това население в тези условия.
Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up