Понеделник, Юли 22, 2019

dete anomaliiПет са доказаните случаи на морбили, те са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. РЗИ-Благоевград е докладвало за установени още 12 контактни лица – всичките на деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, от общо 145 издирени контактни лица. Това съобщиха от здравното министерство.

 

По думите на д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в Дирекция „Здравен контрол“ на МЗ лабораторните резултати на тези 12 пациенти се очаква да бъдат днес в късния следобед, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили.

 

 

„Към момента не говорим за епидемия, а за епидемичен взрив“, категорична бе д-р Филипова.

 

Министерството на здравеопазването е разпоредило на директора на РЗИ-Благоевград да предприеме незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи. Сред мерките е и затварянето на Детското отделение на МБАЛ в Разлог, където е осъществен контактът.

В същото време, поясниха от ведомството на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички деца и лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема, като те незабавно бъдат имунизирани с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Съгласно Имунизационния календар на страната ни на децата се поставят безплатно задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Здравните власти препоръчват всички лекари на територията на страната да подхождат с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили. От МЗ уверяват, че са осигурени достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръщат към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up