Сряда, Юни 19, 2019

KantardjievПет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. След първия случай, който стана известен вчера – на 37-годишна жена от столицата, в Националната референтна лаборатория към центъра са потвърдени още четири резултата на болни деца.

 

„Вторият случай е на 3-годишното дете, което се лекува в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано. Освен това, вчера в лабораторията бяха доказани три случая на деца между 1- и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на гр. Гоце Делчев", каза проф. Тодор Кантарджиев. По неговите думи има и две деца на 3-4 месечна възраст.

"Морбилито е най-опасно за най-малките, преди те да бъдат ваксинирани на 13-месечна възраст. Децата имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтната лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата", каза още проф. Кантарджиев. И поясни, че те пазят детето през първата година от неговия живот.

Според проф. Кантарджиев личните лекари трябва да положат повече усилия за информирането на родителите за опасността от болестта.

"Децата, които не са ваксинирани и са над 1-годишна възраст, трябва да бъдат имунизирани веднага. Второ – да се мобилизират т.нар. „здравни медиатори" – това са 150 образовани човека от ромски произход, които правят връзката между здравните и други власти и местното население.

 

Специалистът бе категоричен, че на майките от ромски произход трябва да се обясни, че в Румъния по-миналата година има 60 умрели деца, които не са ваксинирани, така че да отиват и да си ваксинират децата", коментира проф. Кантарджиев. През 2010 - 2011 г. в България е имало множество случаи на заболели деца, въпреки огромния ресурс, който тогава е похарчила държавата, допълни той. .

Проф. Кантарджиев припомни, че най-рисковата група си остават неваксинираните деца, които са на възраст под 1 година.

Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 12-годишна възраст.

Проф. Кантарджиев призова за редовна ваксинация срещу морбили, заушка и рубеола, тъй като изключително сериозно се застрашава колективния имунитет, а най-застрашени в момента са неваксинираните по здравословни причини. Той предупреди още, че последиците при неваксиниране могат да бъдат страшни. "Виждал съм млади, красиви момичета, напълно слепи заради вторична неврологична симптоматика след прекарване на морбили", заяви професорът и обясни, че при редовна ваксинация - на 13 месеца и на 12 години – имунитетът остава за цял живот.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up