Понеделник, Юли 22, 2019

768x432 alchaimerПо данни на Световната здравна организация на всеки 3 секунди някъде по света се появява нов случай на болестта Алцхаймер или друг вид деменция и още в недалечно бъдеще една четвърт от световното население ще бъде засегнато от такова заболяване. Това посочи на пресконференция в столицата днес социологът Венелин Стойчев от Фондация,,Състрадание Алцхаймер'' България.

Срещата с медиите бе посветена на проекта на фондацията ,,Заедно уважаваме, популяризираме и действаме“. Представени бяха и резултатите от проведеното през декември 2018 г. социологическо проучване за нагласите на хората у нас към деменциите. То е обхванало 142 души и не е национално представително за страната ни, но показва определени тенденции, коментира социологът. От думите му стана ясно, че броят на заболелите от болестта на Алцхаймер в България се увеличава, пада й възрастовата граница на хората, страдащи от деменциите, като сред тях има дори и 30-годишни.

Анкетите са били проведени на територията на София и Варна през декември, а участие в тях са взели предимно хора, които имат в семейството си болен с болестта на Алцхаймер или друга деменция или болногледачи на такива болни. Само малък дял от отговорилите не са били пряко засегнати от проблема „деменция“.

,,Попитахме хората доколко има информация в обществото за темите, свързани с деменцията''. 95% от анкетираните смятат, че няма достатъчно информация по темата, въпреки многото информационни кампании. Това е така, защото хората започват да се интересуват от заболяването едва когато ги застигне'', отбеляза социологът и допълни, че от деменция страдат и високообразовани хора - учители, прокурори, инженери.

,,Всички добри световни практики за справяне на този вид заболявания се основават на ценности, като например разбирането, че човекът като член на обществото заслужава достоен живот и уважение. Оказва се,че всъщност в нашето общество има дефицит точно на тези ценности“, констатира социологът. По неговите думи близки на хора с такива заболявания просто се чудят как да скрият проблема и да затворят болните в къщи, а това е напълно противопоказно за състоянието им.

Един от изводите, които прави екипът на проучването е че хората не познават съществуващата система за подкрепа на засегнатите от болестта на Алцхаймер и други видове деменции - пациенти и техните семейства. Тази система трябва да се подобри, да се развият групи за самопомощ, за психологическо консултиране и за помощ в домашната грижи, обясни социологът.

Той постави акцент върху необходимостта от ранна превенция, профилактика и образование, както и от редовен скрининг на хората в по-напреднала възраст.

От фондацията ще настояват да бъде изграден център, в който близки на засегнатите да получават навременна информация за болестта и начините за справянето с нея. Част от дейността на този център може да бъде насочена към изследвания и ранна диагностика, а в същото време трябва да се положат усилия за създаването на дневни центрове, в които хората с поставена диагноза да могат да поддържат социални контакти и да не се чувстват изолирани.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up