Събота, Декември 14, 2019

2019 01 29 безплатни прегледи на миома на матката 3Първият скринингов проект за миомна болест обединява в обща кауза трите водещи АГ болници у нас - общинските 1-ва САГБАЛ ,,Св. София'', 2-ра САГБАЛ,,Шейново'' и държавната университетска акушеро-гинекологична болница СБАЛАГ,,Майчин дом'', съобщи сайтът на Столична община.

Съвместната информационна кампания ще се проведе под егидата на общината и с личната подкрепа на кмета Йорданка Фандъкова.
,,За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените заслужават да бъдат информирани да получат помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания'', заяви пред журналисти столичният кмет.

,,В рамките на един месец, веднага след очаквания край на грипната епидемия, на 5 февруари, трите болници започват безплатни прегледи и консултации, като записванията вече са възможни''- заяви д-р Гергана Коларова, директор на 1-ва САГБАЛ ,,Св. София''.
Прегледите ще се извършват само с предварително записване. Те са предназначени за жени, при които е на лице поне един рисков фактор -пациентки с  поставена диагноза миома, жени вече преминали лечение по този повод, както и нераждали жени на възраст между 35-40 години, обясни д-р Коларова.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, които засягат 20-40% от жените в репродуктивна възраст. По данни на НЦОЗА към здравното министерство годишно у нас с тази диагноза се хоспитализират над 5200.

За момента няма статистическа информация за броя проведени операции на миома на национално ниво, но обобщените данни на трите най-големи АГ болници в София показват, че средно всяка десета гинекологична операция там е миома. Също така статистиката сочи, че всяка година над 400 от оперираните жени у нас губят своите детеродни органи в следствие на тази диагноза.
Възможността на жени с миомна болест да се лекуват в амбулаторни условия пълноценно би допринесло за съхраняване на детеродната им способност, което е особено важно за България в годините на сериозна демографска криза.

От Столична община информират, че записванията за безплатните прегледи вече са възможни на телефоните на всяка от болниците, участващи в кампанията.

Това е поредната скринингова кампания на Столична община. До този момент са реализирани успешно програми за изследване рак на млечната жлеза, на простата,на щитовидната жлеза и на заболявания на белия дроб.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up