Петък, Февруари 21, 2020

svetlana.jordanovaДо 1-и март догодина работна група от Министерството на здравеопазването трябва да започне изработването на национална програма за профилактика и контрол на вирусните хепатити. Тя ще бъде с действие от 2019 до 2023 г. , съобщава Гергана Хрисчева за БНР.
Над 13 милиона души в Европа живеят с хроничен хепатит В и близо 15 милиона – с хепатит С, сочат данните на Световната здравна организация. Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова:
"2/3 от инфектираните лица живеят в района на Източна Европа и Централна Азия. В световен мащаб близо половин милиард души живеят и са инфектирани с хепатит В и С.

"Тревожната тенденция е, че през последните години смъртните случаи от вирусните заболявания на хепатит В и С са повече от смъртните случаи от туберкулоза и ХИВ. Това е изключително тревожен факт и в тази връзка и след данните, които получихме от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, Министерството на здравеопазването взе решение да създаде работна група, която да изготви Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити".
Още във аудиозаписа:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up