Неделя, Юни 07, 2020

profilak pregledДен допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим амбулаторен лист пред работодателя. Идеята е на Регионалната здравна каса в Русе, според която въвеждането на стимули вместо санкции за задължителните профилактични прегледи, е значително по-ефективно. В Русе едва 30% от всички 200 000 здравноосигурени са минали на профилактичен преглед тази година, съобщават от БНТ. През последните 3 години не повече от 40% от подлежащите на профилактичен преглед се възползват от него. Според закона за здравето глобата за първо неявяване на преглед е от 50 до 100 лв. , а при повторно - от 100 до 200лв.
„Което като цяло е неефективно, защото тия санкции трябва да се налагат от служители на РЗИ, които не могат да глобят 5 човека, а всичките, което няма как да стане физически“, обясни Калоян Копчев - директор на Районната здравноосигурителна каса – Русе.

Досега санкционирани няма. Затова Копчев предлага вместо санкции стимули, които да накарат гражданите да ходят на прегледи.
„Ще ви дам прост пример - един ден допълнителен отпуск, ако отидеш на профилактичен преглед и представиш амбулаторен лист пред работодателя“, обясни той.
Според Копчев така работодателите ще плащат по-малко болнични, ще се спестят и пари на държавата, защото откритите по-рано заболявания ще се лекуват по-евтино. Така се е случило с Камелия Янкова, на която откриват заболяване благодарение на профилактичен преглед.
„Дископатия, затова съм и в момента тука. Тя е в много ранен стадий“, каза тя.
Според общопрактикуващите лекари обаче профилактичният преглед не е типичният скрининг за откриване на сериозните заболявания.
„Според човека трябва лекарят сам да прецени какви изследвания трябва да пусне“, заяви д-р Виделина Даскалова - общопрактикуващ лекар.
Д-р Даскалова има в листата си 2 500 пациенти, досега на профилактичен преглед са дошли половината. Тя смята, че всеки трябва сам да носи отговорност за своето здраве, затова не възнамерява да им звъни по телефона или да им изпраща писма с обратна разписка.
Вижте подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up