Вторник, Юни 02, 2020

hepatitisAВ началото на ноември на преподавателка от начален етап и става лошо в час. Дни по-късно става ясно, че е приета в инфекциозна болница, а заболяването е Хепатит А, съобщава БТВ. 
Моника Крумова – родител на дете от 54-то СУ, обяснева пред камерите, че официална информация от директора не е получена, а само се препредава информация от учител на родител.
В над 20 столични училища и детски градини е имало болни от хепатит А в периода 5 юли – 5 ноември, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Броят на заразените достигнал до 190.
Училищата, в които е имало случаи на хепатит А в район "Красна поляна" са: 75 СУ, 28 СУ, 57 СУ, 123 СУ, 135 СУ, 92 СУ, Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, както и в 126 Детска градина – флиал "Феникс", Демо център "Мир" и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Баба Тонка" и "Райна Княгиня".

В район "Възраждане" е имало хепатит А в 67 СУ, 136 СУ и в Професионална гимназия по текстил и кожни изделия.
В район "Овча Купел" болни от хепатит А е имало в 66 СУ и 149 СУ. В район "Илинден" заболяването е било открито в 113 СУ и в Детска градина номер 51.
В район "Подуяне" болни от хепатит А е имало в 24 СУ и в 94 ОУ. В район "Слатина" засегнати от болестта е имало в Детска градина номер 62. В район "Люлин" хепатит А е бил регистриран в 37 СУ, 103 ОУ, 96 СУ.
В район "Сердика" заболели от хепатит А е имало в 48 ОУ, а в район "Младост" - в 81 ОУ. Хепатит А е имало и в училище "Любен Каравелов" – село Осиковица.
На 6 ноември в Столична регионална здравна инспекция са получени 500 детски дози ваксина срещу хепатит А, която се предоставя на личните лекари за обхващане на контактните лица.
Вирусът на Хепатит А се предава по орално-фекален път и затова заболяването се нарича още „болестта на мръсните ръце”. Инкубационният период е средно 28 дни. В повечето случаи заболяването протича леко, дори безсимптомно. В по-тежки случаи се стига до поява на жълтеница, повишена температура, загуба на апетит, гадене и повръщане. Смъртните случаи са рядкост, а след преболедувалите получават траен имунитет. Разработената в последните години ваксина, се прилага предимно на контактни със заболелите. Най-ефективният начин за предотвратяването му е, поддържане на добра личната хигиена, в това число редовно измиване на ръцете със сапун.
Предишният епидемичен взрив беше регистриран през лятото в Луковит.
Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up