Неделя, Януари 24, 2021
 Ваксините били приложени на общинските сътветници за да не се изхвърлят

Четирима общински съветници в Сандански, които не попадат в приоритетните за ваксинация срещу COVID-19 групи, са били имунизирани в нарушение на правилата. За случая алармираха в неделя от партията на Цветан Цветанов, а малко след това министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов разпореди незабавна проверка.

Четиримата ваксинирани са председателят Николай Шаламандов от ВМРО, заместниците му Янко Ангелов от НФСБ и Петър Додушев от ГЕРБ, както и Юли Ефендийски от Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Според управителя на МБАЛ "Югозападна болница" д-р Илия Тонев, където е станала ваксинацията, редът е променен, защото около 20 души от предварителния списък не са се явили. По думите му медиците явно нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech. „Стигнахме до извода след първата кампания, че приложението на ваксината на „Пфайзер“ е относително много сложно и изисква страхотна организация. Понякога е възможно да се стигне до изхабяване на дози. Затова предвидихме по-голямо разпространение на информация за ползите на ваксинирането и въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания – около 20 души, чиито имена бяха в предварително изготвения списък, не се явиха“, обясни д-р Томов, цитиран от Нова телевизия.

„Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника и поставена на стайна температура, бързо става негодна за приложение. В конкретния случай бе използвана една доза от флакона за член на персонала на болницата и другите четири дози би следвало да ги изхвърлим, ако не се използваха по предназначение, тоест на хора, желаещи да се ваксинират. За съжаление повече от 20% от персонала отказва ваксиниране поради различни причини“, обясни той.

Имунизираните общински съветници не са били в списъците за ваксиниране, но са били част от кампанията по набиране на кандидати за ваксиниране. Всички, които са проявили желание, работещи на първа линия, са били ваксинирани, увери д-р Томов.

Запитан дали общинските съветници ще бъдат ваксинирани и с втората доза, той посочи, че би било нечовешко, ако курсът по имунизация не бъде завършен.

Според представителя на България в Европейската агенция по лекарства проф. Илко Гетов поведение като това в Сандански е недопустимо, както е недопустимо и престъпването на имунизационния план. „Всичко е въпрос на добра организация и не би следвало да се прекрачват правилата за имунизиране“, заяви той.

Казусът коментира и председателят на Национална пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев. По думите му той е етичен и морален. Ще трябва да направим своите избори и да докажем, че сме зряло общество, че можем да предпазваме най-слабите и не се предреждаме за „хляб“ и „олио“, за дефицитната стока, когато цари глад, коментира той. Д-р Хасърджиев също посочи, че има тревожни сигнали, че 20% от работещите на първа линия отказват да се имунизират.

По думите му в плана за ваксинация не са участвали пациентски и граждански организации. Според него приоритетите в него са объркани. В тази връзка той даде пример с държави, където ваксинацията започва с възрастните хора и хронично болните.

В неделя здравният министър обяви, че проверката е установила, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен. Ангелов разясни, че в COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в града. „За да бъдат изцяло спазени принципите на прозрачност и законосъобразност, ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции“, допълни проф. Ангелов в свой пост във фейсбук. "Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават", категоричен беше той.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up