Неделя, Януари 24, 2021
Повече от половината болнични легла са свободни

Публикуваната от НЗОК справка за заетите легла по болници в страната показва, че повече от половината от тях са празни към 9 ноември – от разкрити 48 552 са заети 22 299 или 46%. От 4307 от тях са настанени пациенти с Ковид.
Не се налага да бъдат изписвани пациенти с други заболявания, за да се освободят легла за такива с Ковид, защото свободните легла в момента са 26 253, което е 4 пъти повече от заетите с Ковид.

Хипотезата „легла има, но няма персонал“ е удобно оправдание, само дето не отговаря на истината. Леглата не могат да бъдат регистрирани, ако не е назначен определеният с медицински стандарт персонал на основен трудов договор.
Справката за свободните легла е изготвена от НЗОК, а в договорите на касата с лечебните заведения са посочени не само броя на леглата и лекарите, но и имената на всеки един от тях.

От справката се вижда, че разпределението на заетите с пациенти с Ковид легла не е равномерно. Най-много са в Шуменска област, където 38% от всички разкрити легла са заети от пациенти с Ковид, а най-малко са във Видинска област – 4%. София е с 8%.
Най-много пациенти с Ковид има в МБАЛ Шумен-227, което е половината от всички легла на болницата, в Пирогов са 208, но трябва да се има предвид, че повече от половината от тях са заети от медицинския персонал на болницата в резултат на избухналия епидемичен взрив на вътреболнично заразяване. Следват „Света Марина“ във Варна със 151, МБАЛ Бургас със 146, столичната Аджибадем – Токуда със 110, „Канев“ в Русе и „Св. Георги“ в Пловдив с по 106 и др. Прави впечатление, че Александровска болница, която освободи половината си легла за Ковид има едва 8 пациенти с това заболяване и 383 свободни легла. В половината от столичните болници, в това число Св. Екатерина, Доверие и Сити клиник няма нито един пациент с Ковид.
Публикуваната от НЗОК справка показва, че разказваните на днешния брифинг на НОЩ истории, как докато стигне информацията за свободно легло, то вече е заето са леко преувеличени.
Вярно е, че свободните над 26 000 легла не са предназначени за болни с Ковид, но също така е вярно, че до преди 8 месеца нито едно легло не беше предназначено за това заболяване. Въпрос на организация и гъвкавост е да се осигурят легла на всички нуждаещи се. Впрочем приетите през последните години изменения в законите и редица наредби пречат на болниците да се преструктурират и да отговорят на търсенето на пазара. Вместо да отменят забраните, властите, в нарушение на закона, започнаха да издават заповеди за разкриване на легла. Сега редица болници приемат пациенти с Ковид, без да имат съответното разрешение за дейност и без договор с НЗОК. Към днешна дата няма никаква яснота, кой ще плати за лечението на тези болни, при условие, че законът забранява на НЗОК да го направи.
Не е нужен Координационен център за да се види описаната картина. Същият беше закрит днес, един месец след създаването му. Без видими резултати и без оценка. Пореден пример на Правителствената политика - „проба – грешка“, без да се учим от грешките.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up