Сряда, Декември 02, 2020
Проф. Ангелов: Никой не е забранил на личните лекари да посещават пациентите

В извънредно включване по Нова Тв Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че до края на другата седмица личните лекари ще могат да издават направление за тестване.  Не стана ясно, обаче какво ще се случи с нуждите на пациентите до тогава.
По този повод Проф. Ангелов напомни, и че никой не е забранил на личните лекари да посещават пациентите, и  макар че някои имат по 4хил. пациенти те могат да бъдат приоритизирани.


Напомняме, че според алгоритъма пациенти със симптоми трябва да се обадят по телефона на личния и лекар и в никакъв случай да не го посещават.
Въпреки непрестанните примери за пациенти обикалящи болниците, на които се отказва хоспитализация по различни причини, Министърът беше категоричен, че PCR e наличен и достъпен за всички със симптоми.
Напомни и че системата е претоварена, за което е предупреждавано многократно.
„Системата е претоварена, предупреждавахме, че това ще е се случи, ресурсът на системата не е неизчерпаем. Всеки може да звънне на личния си лекар, той ще го насочи към органите на РЗИ - те извършват PCR тест ", каза той.“


Според министъра на здравеопазването в София и Варна работят координационни центрове, а на места регионални щабове и макар, че алгоритъма личен лекар- РЗИ- PCR- хоспитализация не успява да обхване всички, той все пак обхваща изключително голям брой пациенти.
Министърът обеща, че до края на тази седмица, ще бъдат отпуснати пари на Центровете за спешна помощ за закупуване на бързи антигенни тестове, които да могат да правят още в линейките. Не стана ясно, обаче кога ще са налични в действителност предвид нуждата от поръчка и доставка.
Професор Ангелов призова обществото да спазват мерките за предотвратяване на заразяване, да се носят предпазни средства, да се спазва дистанция и високо ниво на лична хигиена.

 

 

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up