Четвъртък, Ноември 26, 2020
Контактни лица, без симптоми, да се изследват най-рано на четвъртия ден

Хората, които са контактували с болни от КОВИД-19, но нямат симптоми, трябва да се изследват най-рано за вируса след 4 дни. Ако имат симптоми – веднага. Това гласят правилата в предложението до МЗ на Българския лекарски съюз за лабораторен алгоритъма за диагностика на КОВИД. Те бяха изготвени от най-изтъкнатите специалисти в областта, сред които са проф. Радка Аргирова, проф. Добрин Свинаров, проф. Нели Корсун и др.

 

Ако хората, които са контактували с пациенти с КОВИД-19, нямат симптоми и тестът им е отрицателен, карантината за тях може да приключи на осмия ден, а не на десетия или 14-ия, предлагат още специалистите. Според тях бързите антигенни тестове са добра алтернатива за диагностика на PCR и МЗ трябва да ги зачита. Това ще стане тъй като те ще се назначават от джипитата вместо PCR. При пациент с продължаваща клиника и отрицателен такъв тест обаче, ще трябва да се направи PCR.

Бързите антигенни тестове могат да се ползват за скриниг и при пациенти, които трябва да влязат в болница за лечение с друга диагноза, а не с КОВИД. Според експертите обаче серологичните тестове не стават за скриниг на контактни лица, нито за диагностика на пациенти с КОВИД.

За да са верни пробите, специалистите предупреждават колегите си че не се дописка вземане на проби с естествено влакно. Също така, че не може да има съмнителен резултат от PCR-тест. Ако се появи такъв, лабораторията трябва да го уточни. И препоръчват да се използват тестове с два гена за КОВИД-19. За да станат задължителни правилата обаче, те трябва да се утвърдят и от МЗ.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up