Понеделник, Ноември 30, 2020
Разследват смъртта на починали след поставяне на противогрипна ваксина

Най-малко 13 души от ваксинираните с противогрипна ваксина през последните седмици в Южна Корея са починали. Власти отказват да прекратят сезонната програма за ваксинация срещу грип в страната, въпреки нарастващите призиви за това. Здравните власти заявиха, че не са открили пряка връзка между смъртните случаи, които включват 17-годишно момче. Ваксините са предоставени безплатно по програма за ваксиниране на около 19 милиона тийнейджъри и възрастни граждани.

„Броят на смъртните случаи се е увеличил, но нашият екип вижда малка вероятност смъртните случаи да са резултат от имунизациите“, каза пред парламента Jeong Eun-kyeong, директор на Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA).

През тази година Южна Корея поръча 20% повече ваксини срещу грип, за да предотврати това, което той нарича „двойна пандемия“ на хората с грип, развиващи потенциални усложнения и на COVID-19, претоварвайки болниците през зимата.

„Разбирам, че хората са загрижени за ваксината“, заяви министърът на здравеопазването Park Neung-hoo в четвъртък, като потвърди, че безплатната програма ще продължи. „Проучваме причините, ще прегледаме отново целия процес, в който участват различни държавни агенции, от производството до дистрибуцията“, добави той.

Програмата за безплатни ваксини в страната използва дози, произведени от местните производители на лекарства GC Pharma, SK Bioscience и Ilyang Pharmaceutical Co 007570.KS, съвместно с френската Sanofi SASY.PA и британската Glaxosmithkline GSK.L. Ваксините се разпространяват от местни дистрибутори LG Chem Ltd 051910.KS и Boryung Biopharma Co. Ltd., подразделение на Boryung Pharm Co. Ltd. 003850.KS.

GC Pharma, LG Chem, SK Bioscience и Boryung отказаха коментар. Ilyang Pharmaceutical, Sanofi и GSK не отговориха на искания за коментар.

Не ясно дали някои от произведените в Южна Корея ваксини са били изнесени в чужбина и дали, доставените от Sanofi и GSK се използват и в други страни.
Лидерът на основната опозиционна партия Kim Chong-in, заяви, че програмата трябва да бъде спряна, докато не бъдат проверени точните причини за смъртта.

В сряда здравните власти заявиха, че предварителното разследване на шест смъртни случая не е установило пряка връзка с ваксините. Във ваксините не са открити токсични вещества и поне петима от шестте разследвани души са имали сериозни придружаващи заболявания.

Безплатната програма се оказа противоречива още от старта си миналия месец. Ваксинацията е била спряна за три седмици, след като се установило, че около 5 милиона дози, които е трябвало да бъдат в хладилник, са били оставени на стайна температура, при транспортирането им до медицинските заведения.

Според длъжностни лица 8,3 милиона души са били имунизирани след възобновяването на програмата на 13 октомври, като са съобщени около 350 случая на нежелани реакции.

Правителството предлага и платена програма за ваксини, която в комбинация с безплатната програма има за цел да имунизира около 30 милиона от 52-милионното население на страната. При платената програма, купувачът може да избира различни ваксини и доставчици.

Най-големият брой смъртни случаи в Южна Корея, свързани със сезонни грипни ваксинации, са шест през 2005 г., съобщава агенция Yonhap. Длъжностни лица заявиха, че е трудно да се правят сравнения с предишни години поради по-големия брой хора, които приемат ваксината тази година.

Източник: Reuters

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up